Έρχονται οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Ήδη, όπως τόνισε χθες Πέμπτη ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε επιχειρήσεις και εντός των επόμενων 10 ημέρων θα δοθεί η πρώτη άδεια.

Παράλληλα προχωρά και το θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο μαζί με τον αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ θα αποτελέσουν τα εργαλεία για την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μητράκος από το βήμα του συνεδρίου για την αγορά real estate Prodexpo, το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τους Θεσμούς και την ΤτΕ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων δεν αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες. Αναλαμβάνουν την επικοινωνία με τον δανειολήπτη και τη διαχείριση της οφειλής, κάνοντας χρήση των εργαλείων που προσφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, η καταβολή μόνο τόκων, η παραχώρηση ακινήτου προς την τράπεζα, η εθελοντική πώληση του κ.α.

Όπως σημείωσε ο υποδιοικητης της ΤτΕ, τον Ιούνιο του 2016, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα ανήλθε σε 45,1%, ποσοστό δεκαπλάσιο από αυτό του 2007 (4,5%) και περίπου οκταπλάσιο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (5,7%). Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%), στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55,3%). Στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται στο 44,7%, ενώ χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%).

Υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρείται στην εστίαση (79,5%), στην κλωστοϋφαντουργεία (75,9%), στον κλάδο ξυλείας, χάρτου και επίπλων (71,7%) αλλά και στη γεωργία (62,7%). Αντίθετα, πολύ μικρό ποσοστό παρατηρείται στον κλάδο ενέργειας και πετρελαιοειδών (4,5%) και μικρό στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (27,5%).

«Αγκάθι» η ελεύθερη πτώση της αξίας των ακινήτων

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, προβληματισμό προκαλεί η ελεύθερη πτώση της αξίας των ακινήτων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια. Και αυτό διότι η μείωση των τιμών των ακινήτων μειώνει και την αξία των εξασφαλίσεων των κόκκινων δανείων και τις πιθανές ανακτήσεις των τραπεζών από την ρευστοποίηση τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μητράκος τα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα αποτελούν το 82% των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, η εμπορική αξία των επαγγελματικών ακινήτων (καταστήματα, γραφεία, αποθήκες) την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί κατά 30%. Μεγαλύτερη είναι η μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων καθώς στο διάστημα 2008 - 2016 έχουν υποχωρήσει κατά 40%.

Προβληματισμός στην αγορά

Πάντως, σοβαρός είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην αγορά σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρείται στο θέμα των κόκκινων δανείων. Όπως σημείωσε στο ίδιο συνέδριο ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος οι συνεχείς εξαγγελίες για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια προκαλούν μεγάλο πρόβλημα τονίζοντας ότι όσο κάποιος δημιουργεί προσδοκίες, τόσο απομακρύνεται η λύση του προβλήματος.

Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση της Ειρήνης Μαραγκουδάκη, επικεφαλής Ελλάδας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης κόκκινων δανείων Clayton, η οποία τόνισε ότι οι συνεχείς εξαγγελίες για αλλαγές στη νομοθεσία προκαλούν πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές εξελίξεις στο θέμα των κόκκινων δανείων γιατί όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει είχαν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα με αποτέλεσμα σχεδόν το 50% εξ αυτών να επανέρχονται σε καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider