Φορολογικός «Γολγοθάς» ως το τέλος του έτους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικός «Γολγοθάς» ως το τέλος του έτους

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θριαμβολογεί για την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν με δέος τον «Γολγοθά» που πρέπει να ανέβουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Μόνο σε φόρους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουν σε άμεσους και έμμεσους φόρους 16,4 δισ. ευρώ!

Το παράδοξο είναι ότι παρά την εισπρακτική επιτυχία της Κυβέρνησης τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ βαίνουν μειούμενα εξαιτίας της φορολογικής εξάντλησης των φορολογουμένων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσουν στο 47,2% από 48,1% το 2015. Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, χωρίς τούτο να βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τους στόχους του Προγράμματος. Έτσι πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, τα έσοδα το 2017 θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο 46,2% του ΑΕΠ, στο 45,1% το 2018, και στο 44,2% το 2019.

Τα ποσοστά αυτά εντούτοις εξαιτίας της υπερφορολόγησης είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών. Ενδεικτικά το 2016 τα έσοδα στη Γερμανία αντιστοιχούν στο 44,7%, στην Ισπανία στο 37,4%, και στην Πορτογαλία στο 43,9%. Αντίθετη είναι η εικόνα στις δαπάνες, οι οποίες παρόλο που μειώνονται, παραμένουν από τις υψηλότερες.

Στην Ελλάδα το 2016 το ΔΝΤ υπολογίζει ότι ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 50,5% για να υποχωρήσουν το 2017 στο 48,9%. Σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες δεν λαμβάνουν υπόψη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (περίπου 7 δισ. ευρώ), καθώς και εκείνες που παραμένουν τεχνητά παγωμένες με διάφορα τεχνάσματα όπως για παράδειγμα την καθυστέρηση στη χορήγηση συντάξεων και την καταβολή του εφάπαξ. Στην Ισπανία πάντως φέτος οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 43,3% του ΑΠΕ και στην Πορτογαλία στο 46,6%.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η Κυβέρνηση φαίνεται ότι με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσιονομικές επιδόσεις, περνάει «αβρόχοις ποσίν» τον κάβο του κόφτη για την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι ο αυτόματος κόφτης των δαπανών τίθεται σε ισχύ τον Απρίλιο κάθε χρονιάς οπότε και οριστικοποιούνται οι οριστικές επιδόσεις του Προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους. Εν προκειμένω η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% για το 2016, στόχος που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θεωρείται επιτεύξιμος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider