Εισπρακτική έκπληξη από τον ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισπρακτική έκπληξη από τον ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο

Η υπέρβαση των αναμενόμενων εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ, έδωσε μεγάλη ώθηση στα φορολογικά έσοδα το Σεπτέμβριο, βελτιώνοντας την εικόνα των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού και στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016.

Ειδικότερα, στο 9μηνο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,82 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 1,1 δισ. ευρώ το στόχο των 33,76 δισ. ευρώ. Αυτό συνέβη παράλληλα με την αύξηση των επιστροφών φόρων που στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,1 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο, υπερέβησαν τα 5,1 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν τα 4,3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτές ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ, έναντι 624 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά κάποιες εκδοχές αυτό συνέβη διότι πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους οφειλές εφάπαξ μέσω πιστωτικών καρτών.

Να σημειωθεί πως τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου στα 29,878 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 458 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου. Πλέον αυτή η υπέρβαση παγιώνεται και εάν δεν προκύψουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» στο σκέλος των δαπανών όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κοφτή» απομακρύνεται για τα καλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider