Τα «βαρίδια» για την προσέλκυση επενδύσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «βαρίδια» για την προσέλκυση επενδύσεων

Τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων υπέδειξαν θεσμικοί φορείς της Ελλάδας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώθηκε στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στα «βαρίδια» που φράσσουν το δρόμο προς την ανάπτυξη όπως είναι το φορολογικό σύστημα και το ασταθές θεσμικό πλαίσιο.

David Pearce : «Δημιουργήστε κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις»

Πράξεις και όχι λόγια με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ζήτησε από το βήμα του συνεδρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, David Pearce ο οποίος τόνισε την σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη αλλά και ως κέντρου για το διαμετακομιστικό εμπόριο

Ο κ. Pearce σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» και ότι παραμένουν στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθεια που καταβάλλεται», και πρόσθεσε πως «για να προσελκυθούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γεωγραφική θέση της χώρας όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης, και ως παράδειγμα ανέφερε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών αλλά και τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη.

Όπως είπε η χώρα μας μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη αλλά και η ίδια η Ελλάδα συμπλήρωσε: «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων της όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες αλλά και από την ξηρά». Τέλος, ο κ. Pearce σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Να αλλάξουμε τα δομικά στοιχεία της οικονομίας μας και να αναπτυχθεί η οικονομία μας»

«Το ζητούμενο δεν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ με μηχανική υποστήριξη», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (KEEE) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα: «Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανέφερε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ενηλικίωσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με την Βουλή να απαρτίζεται από φιλευρωπαϊκές δυνάμεις και πλέον έχει δημιουργηθεί το έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις. «Οι κίνδυνοι παραμένουν στην πορεία προς τη σταθεροποίηση αλλά το ζητούμενο δεν είναι διατηρείται η Ελλάδα στο ευρώ με μηχανική υποστήριξη αλλά να αλλάξουμε τα δομικά στοιχεία της οικονομίας μας και να αναπτυχθεί η οικονομία μας σε υγιείς και σταθερές βάσεις» είπε ο κ. Μίχαλος.

Μάλιστα απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ζήτησε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και αλλά και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις απαιτούν ένα σταθερό και σαφές θεσμικό πλαίσιο με ίδιους κανόνες για όλους .«Δεν γίνεται να καλούμε επενδυτές και να τους διώχνουμε μέσω της υψηλής φορολογίας. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να σπαταλάμε πόρους για διάσπαρτες δραστηριότητες χρειάζεται εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη με συγκεκριμένο οδικό χάρτη ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία που θα είναι στην κυβέρνηση" κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Σαββάκης: «Να ενωθούμε χωρίς "πυροσβεστικές" πολιτικές»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Σαββάκης σημείωσε ότι «με αίσθημα ευθύνης πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα, χωρίς "πυροσβεστικές" πολιτικές, αλλά με σχέδιο και δουλειά για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε από εδώ και στο εξής για την ανάταξη της οικονομίας μας».

Ηλίας Σπιρτούνιας: «Τομές και ολοκληρωμένο σχέδιο»

Τέλος, σχεδιασμό βιομηχανικής πολιτικής που θα στηρίζει την ελληνική παραγωγή ζήτησε ο Ηλίας Σπιρτούνιας γενικός διευθυντής του Ελληνό-Αμερικανικού Επιμελητηρίου λέγοντας ότι η κρίση ακουμπάει κοινωνικές συνοχές αντοχές και αξίες και δεν τίθεται θέμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά για το τι χώρα θέλουμε σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο χώρο. «Η ανεργία και η έλλειψη ρευστότητας απαιτούν μεγάλες τομές και ολοκληρωμένο σχέδιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σίμος Αναστασόπουλος: «Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας να και όπως είπε δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα οι κίνδυνοι που αφορούν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε πολιτική σταθερότητα με ευρύτατη πολιτική συναίνεση καθώς όπως είπε μόνο έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας.

« Για να υπάρξουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις στις δημοσιονομικές απαιτήσεις πρέπει να είναι παραπάνω από αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο γι’ αυτό παράλληλα με το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσουν και επιπλέον βαθιές μεταρρυθμίσεις», τόνισε .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider