Με νέους φόρους έρχεται ο προϋπολογισμός του 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με νέους φόρους έρχεται ο προϋπολογισμός του 2017

Μια σειρά νέων φόρων θα κάνει ποδαρικό στα νοικοκυριά την καινούργια χρονιά, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή. Οι νέοι φόροι, ύψους περίπου 1,55 δισ. ευρώ, έχουν ήδη ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή και είτε θα εφαρμοστούν από τις αρχές του έτους είτε θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2016 με την ελπίδα τα έσοδά τους να συμβάλλουν στους στόχους του 2017.

Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ 30% σε όποια νησιά υφίσταται ακόμη, θα αυξηθούν περαιτέρω οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα επιβληθεί φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και φόρος στον καφέ, θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα, ενώ θα επιβληθεί και φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Με προίκα τους φόρους αυτούς που θα ισχύσουν από το νέος έτος, ο προϋπολογισμός 2017 θα προβλέπει ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του προγράμματος για 0,5%, ενώ το 2017 θα φτάσει το 1,9%-2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,75%.

Οι παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς το ΑΕΠ είναι αυτές του προγράμματος, δηλαδή προβλέπεται ότι φέτος θα υπάρξει ανάκαμψη 0,3%, ενώ το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 2,7%. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, κάτι που θα συνέβαινε αν υπήρχε απόκλιση έναντι των στόχων του προγράμματος.

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου θα αυξηθεί και ο ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στα 8 λεπτά το λίτρο θα είναι η αύξηση στο πετρέλαιο. Τέλος αύξηση 10 λεπτά το λίτρο θα υποστεί και ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης. Συνολικά από τις αυξήσεις στα καύσιμα υπολογίζεται αύξηση των εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ.

Τσιγάρα: Από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού, ενώ ειδικός φόρος θα επιβληθεί και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, 10 λεπτά ανά ml υγρού. Τα έσοδα που θα προκύψουν υπολογίζονται σε 140 εκατ. ευρώ.

Καφές: Ειδικός φόρος κατανάλωσης θα επιβληθεί και στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ, ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει κατά 10%-20% την τιμή λιανικής πώλησης. Από την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Σταθερή τηλεφωνία: Αυξημένος κατά 5% θα είναι με την καινούργια χρονιά και κάθε μηνιαίος και διμηνιαίος λογαριασμός τηλεπικοινωνιών σταθερής τηλεφωνίας εξαιτίας του νέου τέλους το οποίο αναμένεται να αποφέρει έσοδα 50 εκατ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας 2017: Αλλαγές σχεδιάζονται και στα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο τα έσοδα να αυξηθούν κατά 180 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερβούν στο σύνολό τους το 1 δισ. ευρώ.

ΦΠΑ: Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από τον περασμένο Ιούνιο) υπολογίζεται το 2017 να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 360 εκατ. ευρώ περίπου.

Εισφορές κοινωνικής ασφάλισης: Τέλος, ο προϋπολογισμός του 2017 αναμένεται να δεχθεί ενίσχυση της τάξης των 135 εκατ. ευρώ, λόγω των αλλαγών στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Υπάρχουν όμως και αλλαγές που θα προηγηθούν του νέου έτους:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καύσιμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο.

Αγροτικό πετρέλαιο: Από την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα αυξηθεί κατά 65% ή κατά 0,13 ευρώ το λίτρο, από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider