«Βόμβα» Schaeuble: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βόμβα» Schaeuble: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δυναμιτίζοντας εκ νέου το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, στρώνοντας το χαλί για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έρχεται ο…. συνήθως ύποπτος να ταράξει εκ νέου τα νερά, μην αποδεχόμενος επί της ουσίας την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, την Τετάρτη, ο Γερμανός αξιωματούχος έκρινε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, τονίζοντας ωστόσο πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει το ΔΝΤ να έχει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, όλο το εύρος των θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος εξετάστηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων. Στη συνάντηση έγινε ακόμα συζήτηση για το χρέος, ειδικά για την πρόοδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τη διαδικασία συζήτησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ESM έκανε από την πλευρά του λόγο για «τακτική συνάντηση απολογιστικού περιεχομένου».

Να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα τόσο ο Έλληνας υπουργός όσο και ο επικεφαλής του ESM θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την Ετήσια Διάσκεψη του ΔΝΤ.

Εκεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει διάφορα φόρα και κυρίως το Washington Group στο οποίο μετέχουν οι Christine Lagarde, Mario Draghi, Pierre Moscovici, Jeroen Dijsselbloem, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στο Washington Group θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που καταρτίζει τους τελευταίους τρεις μήνες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider