«Αιμορραγεί» η αγορά από τα συνεχή λουκέτα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
 «Αιμορραγεί» η αγορά από τα συνεχή λουκέτα

Τραγικός είναι ο απολογισμός της εγχώριας επιχειρηματικότητας την τελευταία τετραετία. Περισσότερες από 125.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο από το 2012 έως σήμερα, με τις μικρές επιχειρήσεις να έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η σημαντική μείωση της κατανάλωσης λόγο της συρρίκνωσης των εισοδημάτων δημιούργησε κατάρρευση της αγοράς και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας . Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από την αρχές του 2015 έως και τις αρχές του Νοεμβρίου έκλεισαν συμφώνα με τα επίσημα στοιχεία 19.356 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 12.850 ήταν ατομικές επιχειρήσεις.

65.000 μικρομεσαίοι «φυλλορροούν»

Την ιδία ώρα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα και όπως προκύπτει και από έρευνα των συνδικαλιστικών φορέων των μικρομεσαίων εντός της ερχομένης διετίας η μια στις δυο μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ακόμα και με λουκέτο. Ιδιαίτερα ζοφερό περιγράφεται το τοπίο στην ελληνική αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με πάνω από 65.000 επιχειρήσεις να φυλλορροούν και χιλιάδες απολύσεις να βρίσκονται προ των πυλών.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα που παρουσιάστηκε από την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, στο αρνητικό επιχειρηματικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο εξάμηνο αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους 138.000 άνθρωποι, οι 55.000 από τους οποίους είναι μισθωτοί εκτιμούν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ, καθώς, όπως υπολογίζεται, 65.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.

Η συνεχής αύξηση των φόρων σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών αλλά και την αδυναμία υποστήριξης από τις τράπεζες πνίγει κάθε προσπάθεια επιχειρηματικότητας . Την ίδια ώρα ο χρόνος τελείωσε και το ξεκαθάρισμα της αγοράς από τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια είναι προ των θυρών, με ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν να βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός αγοράς .

Η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των προβληματικών δανείων, που ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί πως θα γίνει, είναι βέβαιο, λένε παράγοντες της αγοράς ,ότι θα οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα όσων επιχειρήσεων κρίνονται βιώσιμες, με όσες δεν έχουν προοπτικές επιβίωσης να οδηγούνται σε κλείσιμο. Ήδη η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών προβλέπει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έως τα τέλη Μαρτίου για την ταχεία εκκαθάριση επιχειρήσεων.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις τράπεζες θα έχει διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς και τη σύσταση κοινών επιχειρήσεων μεταξύ ξένων εταιρειών και τραπεζών, που θα αναλάβουν την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων και την κοινή αντιμετώπιση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider