Αξιολόγηση, τράπεζες και κόκκινα δάνεια κρίνουν το μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αξιολόγηση, τράπεζες και κόκκινα δάνεια κρίνουν το μέλλον

Η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας παραμένει το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη όμως περνά μέσα από τρεις σκοπέλους, οι οποίοι αν δεν ξεπεραστούν, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να δει σύντομα φως στην άκρη του τούνελ. Πρόκειται για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, την ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, καθώς και τη λύση της «εξίσωσης» των κόκκινων δανείων.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης, τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη περάσει. Το βαρύ χαρτοφυλάκιο των εργασιακών αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο «κόκκινο πανί» στις σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως «τα προαπαιτούμενα έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει από... χθες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται εδώ πως η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τοποθετείται χρονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Για τους παράγοντες της αγοράς, η πραγματική οικονομία πρέπει «επιτέλους να βρει το σημείο ισορροπίας της», μακριά από την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και με ξεκάθαρη αναπτυξιακή προοπτική, ώστε να πειστούν και οι επενδυτές πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Το δικό του ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καλείται να διαδραματίσει και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος. Στο μέτωπο αυτό, δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα που πρέπει τάχιστα να διευθετηθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη. Η αναδιάρθρωση του κλάδου μέσω των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών και η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μιχελής, ξεκαθάρισε πριν από μερικά 24ωρα πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέες διοικήσεις στις τράπεζες, καθώς δεν θα δοθεί καμία παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγών στις επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ.

Οι τραπεζίτες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση του κλάδου, όπως αποτυπώθηκε την Τρίτη στα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο του 2016 η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Και μπορεί τα προ φόρων κέρδη των δύο τραπεζών να επιβεβαιώνουν μια σχετική σταθεροποίηση σε επίπεδο ισολογισμών, ωστόσο η ανάκαμψη έχει δρόμο ακόμη. Και αυτή περνά μέσα από το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων.

Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, οι υφιστάμενες διοικήσεις των τραπεζών επεξεργάζονται ήδη τα σχέδια αναδιάρθρωσης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Υπάρχουν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπόνηση και έγκριση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών, καθώς και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στα εγκεκριμένα σχέδια ανασυγκρότησης.

Οι τραπεζίτες εκφράζουν αισιοδοξία και για την πορεία της οικονομίας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Δημήτριο Μαντζούνη, να δηλώνει πως «στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η ύφεση απεδείχθη ηπιότερη του αναμενομένου και εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα επιτύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης καθώς παρατηρούνται ενδείξεις σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας».

«Στόχος μας είναι η μέγιστη δυνατή συμβολή της τράπεζας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider