Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ έρχεται ο ΦΑΠ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ έρχεται ο ΦΑΠ

Στόχος της κυβέρνησης είναι φέτος να εισπράξει το 83% του ΕΝΦΙΑ των 3,180 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν τη Δευτέρα στο Taxis, ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για το 2017 το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του με ένα Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που βασίζονται σε σενάρια που έχουν επεξεργαστεί επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προς το Μέγαρο Μαξίμου ο νέος ΦΑΠ θα συνοδεύεται με αφορολόγητο όριο 50.000 για την πρώτη κατοικία, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να επεκταθεί και στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, εάν βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Δεδομένου ότι μια τέτοια αλλαγή προϋποθέτει την έγκριση των Θεσμών, αυτή δύσκολα θα δινόταν, κυρίως διότι με την εισαγωγή του αφορολογήτου ο ετήσιος στόχος για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο κατοχής περιουσίας θα τίθετο υπό αμφισβήτηση. Ένας δεύτερος λόγος είναι πως η επαναφορά του ΦΠΑ με αφορολόγητο 50.000 θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Με μαθηματική ακρίβεια αυτοί που θα πληγούν από μια επαναφορά του ΦΑΠ θα είναι τα 1.573.281 των φυσικών προσώπων που πλήρωσαν εφέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ, τα 429.000 των φυσικών προσώπων που πλήρωσαν αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50 ευρώ, τα 261.870 φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ από 50 ευρώ έως 1.000 ευρώ και βεβαίως τα 10.133 φυσικά πρόσωπα που εφέτος καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση η επιβολή ΦΑΠ με αφορολόγητο 50.000 ευρώ θα πλήξει ουσιαστικά τους φορολογούμενους που υπάγονται σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο και τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 1.500 τ.μ..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider