Στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ολοκληρώθηκε στις 2.30 το πρωί η ανάρτηση των εφετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxis.

Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναρτήθηκε χθες το βράδυ το ακόλουθο μήνυμα:

«28-08-2016: Ανάρτηση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2016. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης 29-08-2016, 02:30 π.μ. (Δ.ΗΛΕ.Δ. Γ.Γ.Δ.Ε.)».

Σύμφωνα με πληροφορίες 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν φουσκωμένο το εκκαθαριστικό τους σε σχέση με πέρυσι. Η αιτία της διόγκωσης του φόρου έγκειται στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης με μείωση του αφορολογήτου για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, αύξηση του φόρου για τα οικόπεδα, επιβολή φόρου και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων και κατάργηση της έκπτωσης 20% για όσους είχαν πέρυσι στην κατοχή τους μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα σπίτια και επαγγελματικά ακίνητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαρκώς επαναλαμβάνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο ακινήτων, με μικρό αφορολόγητο για όσους έχουν μικρής αντικειμενικής αξίας ακίνητη περιουσία.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει βρεθεί η συνταγή αντικατάστασης του φόρου που θα διασφαλίζει τα απαιτούμενα έσοδα. Αντιθέτως, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το 2017 και τα αγροτεμάχια, τα οποία γλίτωσαν στο παρά πέντε φέτος τον συμπληρωματικό φόρο, θα ενταχθούν κανονικά.

Στην κατεύθυνση αυτή δείχνει και το νέο εκκαθαριστικό που σχεδίασαν οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, στο οποίο ενσωματώθηκαν νέες στήλες στον πίνακα των αγροτεμαχίων αναφορικά με τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider