Tο μήνυμα Moscovici στην κυβέρνηση: Τηρήστε τα συμφωνηθέντα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο μήνυμα Moscovici στην κυβέρνηση: Τηρήστε τα συμφωνηθέντα

Στην αποσαφήνιση πως η Κομισιόν θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να υπάρξουν γρήγορα θετικές εξελίξεις για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικά για την ελάφρυνση του χρέους με την προϋπόθεση πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να προχωρήσει ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici στη σημερινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το μήνυμα του Ευρωπαίου Επίτροπου προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σήμερα στις Βρυξέλλες θα είναι «να μην αφεθούν η αξιολόγηση και η υπόθεση του χρέους όμηροι δικαστικών αποφάσεων» και να επιβεβαιωθεί η βούληση της Ελλάδος για τήρηση και σεβασμό των συμπεφωνημένων.

Στην συνάντηση που θα είναι προπαρασκευαστικής φύσεως ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου ο Pierre Moscovici αναμένεται να τονίσει στην κυβέρνηση πως για να επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα πρέπει η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα και να ασχοληθεί με την κανονικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό πέραν από την υπόθεση Γεώργιου και την αποσαφήνιση πως δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει έως τα μέσα Οκτωβρίου να ενεργοποιηθεί τη νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και να προχωρήσει το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα εξετασθούν και οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους προϋποθέτει να μην υπάρχουν «σκιές» για τα ελληνικά στατιστικά μεγέθη, αλλά και να έχουν πρώτα διευθετηθεί τα προαπαιτούμενα για την υπό- δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πάντως, ο Επίτροπός αναμένεται να βάλει στο πάγο τόσο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, όσο και το αίτημα για μικρότερη εμπλοκή των θεσμών στη «μικροδιαχείριση» του προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider