Επαναφέρει το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαναφέρει το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» η κυβέρνηση

Κινδύνους για τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος διαβλέπει η Κυβέρνηση, η οποία απ΄ότι φαίνεται δεν έχει «εγκαταλείψει» την ιδέα για τη δημιουγία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ αναγνώρισε ότι «προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις υπαρκτές». Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα 42 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχε καταθέσει ερώτηση με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Πειραιώς, επισείοντας τον κίνδυνο αφεληνισμού.

Ωστόσο ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ότι «η επίκληση του κινδύνου του “αφελληνισμού” δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές. Αντίθετα η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις επιδιώξεις είναι η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία, ο ανοιχτός Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος, καθώς και η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε όλους τους παράγοντες, το Δημόσιο, τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τις εποπτικές αρχές, να έχουν το ρόλο που τους αναλογεί».

Παράλληλα ο κ. Δρασάκης επανέφερε στο προσκήνιο την «ιδέα για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος». Το σχέδιο αυτό είχε ως επίκεντρο την Τράπεζα Αττικής, όπου όμως τελικά δεν προχώρησε μετά την απαίτηση της ΤτΕ και του SSM να προχωρήσει η τράπεζα σε αλλαγή της διοίκησης.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υποστήριξε ότι, πέραν της εξυγίανσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι ανάγκες της ανασυγκρότησης της οικονομίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση κι ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στο μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας, και οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider