Νέα έκθεση για την Ελλάδα θα συντάξει το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα έκθεση για την Ελλάδα θα συντάξει το ΔΝΤ

Tην καθιερωμένη έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του (Article IV consultation) θα συντάξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Σεπτεμβρίου μετά από επαφές που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τις τραπεζικές διοικήσεις στην Αθήνα.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ υπό τον νέο επικεφαλής του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα, Dennis Botman, θα προχωρήσει σε διαβούλευση για την έκθεση του άρθρου 4, η οποία θα κάνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπό την οπτική του ΔΝΤ εστιάζοντας και σε θέματα που δεν θίγουν οι τακτικές αξιολογήσεις των θεσμών.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που είχε δημοσιευτεί έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα ήταν τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή πριν από 3 και πλέον έτη. Στόχος της έκθεσης του άρθρου 4 είναι το Ταμείο να έχει «ενεργό διαβούλευση» με το κράτος μέλος με πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία. Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας συμβαίνει έτσι και αλλιώς.

Το πόρισμα του ΔΝΤ θα εμπεριέχει πιθανώς ευρήματα που θα χρησιμοποιηθούν στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει το Ταμείο στα τέλη του έτους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εάν το ΔΝΤ θα διαφοροποιηθεί εκ νέου για πτυχές του ελληνικού προγράμματος όπως το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα με σκοπό την επισκόπηση της πορείας των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αρχίσει στις 17 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider