Σκληρή κόντρα για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληρή κόντρα για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο

Να πιέσει για πιο γενναίες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επιχειρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον κατά την Ετήσια Συνοδό του στο διάστημα 7-9 Οκτωβρίου.

Εκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde θα εξετάσει στο πλαίσιο του Washington Group, της μεικτής ομάδας εργασίας ΔΝΤ, Ευρωζώνης, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στη βάση της εντολής που είχε λάβει στις 25 Μαΐου από το Eurogroup ο ESM ήδη κινείται στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για το διάστημα 2017-2018, κυρίως επιμηκύνοντας τις αποπληρωμές δανείων του EFSF και μεταθέτοντας την ποινή 2% που βάρυνε το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας για τα χρήματα που δανείστηκε για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012. Παράλληλα εξετάζονται τρόποι μείωσης του επιτοκιακού κινδύνου, οι οποίοι ωστόσο δεν θα οδηγούν σε ζημίες τους δανειστές της Ελλάδος.

Αυτό θα γίνει μέσω του δανεισμού χαμηλότοκων δανείων πολύ μακράς διάρκειας από τον ESM και τη δανειοδότηση της Ελλάδος με λίγο δυσμενέστερους όρους από εκείνους που δανείζεται ο ίδιος ο Μηχανισμός.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ φοβάται πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδος θα είναι «ασταθές» για όσο διάστημα τα δάνεια του επισήμου τομέα παραμένουν κυμαινόμενα (να σημειωθεί πως το ΔΝΤ δανείζει με κυμαινόμενο επιτόκιο την Ελλάδα). Στη βάση αυτή ζητά αφενός τη μείωση των επιτοκίων που θα πληρώνει η Ελλάδα στο μέλλον αφετέρου τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά επιτόκια.

Στο Washington Group θα αξιολογηθούν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εφόσον αυτές δεν κριθούν επαρκείς τότε η πλευρά του ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα από την ευρωζώνη.

Καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ θα πρεπει να καταρτισθεί έως τα τέλη του 2016 η ευρωζώνη θα έχει περιθώριο το αργότερο έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε το ΔΝΤ πιθανώς να μείνει εκτός της χρηματοδότησης – όχι της παρακολούθησης- του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider