Το Δημόσιο ξεκίνησε να ξεχρεώνει τους ιδιώτες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Δημόσιο ξεκίνησε να ξεχρεώνει τους ιδιώτες

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες εξοφλήθηκε μέσα στον Ιούλιο.

Τα περισσότερα από τα χρέη αυτά αφορούσαν σε υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Σημειώνεται πως από τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ η οποία αποδεσμεύτηκε τον Ιούλιο, τα 5,7 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ για στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Τα 1,8 δισ. ευρώ είχαν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό και αποδεσμεύονται σταδιακά και μόνο εφόσον έχει πιστοποιηθεί η διάθεση των προηγουμένως εγκριθέντων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο στόχος είναι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου με ρυθμό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ τον μήνα. Αυτός ο στόχος φαίνεται πως θα πιαστεί στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου είχαν διαμορφωθεί στα 7,220 δισ. ευρώ έναντι 7,045 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρακολουθεί προσωπικά την όλη διαδικασία και προς την κατεύθυνση αυτή καλεί συχνά υπουργούς που εποπτεύουν φορείς με μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεδομένου ότι η επόμενη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη από την 1η Σεπτεμβρίου και έως τις 31 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να ικανοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις εγκαίρως, καθώς από το ποσό αυτό τα 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider