Τρέχουν να... εισπράξουν 23 δισ. ευρώ σε 120 ημέρες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρέχουν να... εισπράξουν 23 δισ. ευρώ σε 120 ημέρες

Με τον κόφτη να στέκει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να εισπράξει τα 23,3 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους έως τον Δεκέμβριο.

Σε άμεσους φόρους, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να καταβάλλουν 3,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ οι φορολογικές τους υποχρεώσεις για το φορολογικό έτος 2015 θα κλείσουν οριστικά τον Ιανουάριο, με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, για το 2016 το φορολογικό ημερολόγιο έχει ως εξής:

  • Σεπτέμβριος: Πρέπει να πληρωθούν 1,8 δισ. ευρώ, από τη β΄ δόση του φόρου εισοδήματος και την α΄ δόση του ΕΝΦΙΑ
  • Οκτώβριος: Υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 550 εκατ. ευρώ από τη β΄ δόση του ΕΝΦΙΑ.
  • Νοέμβριος: Ολοκληρώνονται οι καταβολές του φόρου εισοδήματος με την γ΄ δόση και μαζί με την γ΄ δόση του ΕΝΦΙΑ, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 1,7-1,8 δισ. ευρώ
  • Δεκέμβριο: Εκτός από την δ΄ δόση του ΕΝΦΙΑ, σειρά έχουν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017, τα οποία συνολικά αναμένεται να εισφέρουν κατά 1 – 1,1 δισ. ευρώ

Τον Ιανουάριο, τέλος, κλείνει ο κύκλος των πληρωμών φόρων για το τρέχον έτος με την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στον δημοσιονομικό κόφτη, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι εκείνα που στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου θα κρίνουν το εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% θα επιτευχθεί εφέτος ή όχι Και το όχι σημαίνει πως η όποια διαφορά προκύψει θα πρέπει να καλυφτεί με την ενεργοποίηση του περιβόητου κόφτη.

Να σημειωθεί πως ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος δύσκολος μήνας για τους φορολογουμένους σε επίπεδο άμεσων φόρων, καθώς συνέπεσε με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, αλλά και τις πρώτες αποδόσεις ΦΠΑ μετά την αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24%.

Εάν, όμως, στο διάστημα των επόμενων 120 ημερών τα έσοδα του Δημοσίου δεν πιάσουν το στόχο των 23 δισ. ευρώ, τότε ο «κόφτης» θα είναι αναπόφευκτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider