Στην τελική ευθεία η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Σε φάση ολοκλήρωσης εισέρχονται οι θερινές διακοπές της κυβέρνησης και πλέον το οικονομικό επιτελείο στρέφει την προσοχή στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οποία θα εκκινήσει τον Οκτώβριο θα είναι απαιτητική.

Η αξιολόγηση αυτή συνδέεται με δόση συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, ωστόσο για να δοθούν τα χρήματα αυτά θα πρέπει τα προαπαιτούμενα μετρα να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου 2016.

Μπορεί η πρώτη αξιολόγηση να κράτησε 8 περίπου μήνες, αλλά οι δανειστές θέλουν αυτό να μην επαναληφθεί.

Έτσι, συνολικά μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να κλείσουμε τουλάχιστον 43 προαπαιτούμενα αν θέλουμε να πάρουμε την επόμενη δόση, μέρος της οποίας –περίπου 1,4 δισ. ευρώ- θα κατευθυνθούν και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση η ταμειακή πίεση προς τη τέλος του 2016 θα είναι μεγάλη για την κυβέρνηση ειδικά εάν λάβει με καθυστέρηση και τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, κάτι που θα καταδειχθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα δοκιμάσει για ακόμη μια φορά την κυβερνητική συνοχή, δεδομένου ότι περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά στέκεται εχθρικά.

Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Αλλαγές στα εργασιακά ώστε να εναρμονιστεί το υφιστάμενο καθεστώς με το βέλτιστο ευρωπαϊκό. Στον τομέα αυτό θα
κυριαρχήσει το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου (κυρίως το πλαίσιο των απεργιών ), αλλά και το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με τους Θεσμούς να πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωσή τους.

-Παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

-Εφαρμογή των τριών εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα αφορούν σε φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα, υλικά οικοδομών, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τα αναψυκτικά, τα πετρελαϊκά προϊόντα κλπ

-Αλλαγές στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

-Προσαρμογές στην αγορά ενέργειας, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί το θέμα της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider