Σταϊκούρας: Στερούν ρευστότητα 3,3 δισ. από την αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Στερούν ρευστότητα 3,3 δισ. από την αγορά

«Για επίτευξη, δήθεν, δημοσιονομικών στόχων, μέσα όμως από το στέγνωμα της αγοράς» έκαναν λόγο ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρήστος Δήμας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, μετά την δημοσιοποίηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «για ακόμη ένα μήνα, είμαστε στο “ίδιο έργο θεατές”: επίτευξη, δήθεν, δημοσιονομικών στόχων, μέσα όμως από το στέγνωμα της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα “έριχνε” σημαντικούς πόρους στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Διευκρινιζουν μάλιστα πως για τον παραπάνω λόγο παρατηρούνται

  • Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού να είναι μειωμένες περίπου κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, όση είναι περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος. Αυτή η υστέρηση παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά την μερική εκταμίευση της δόσης. Απόδειξη ότι δεν έχουν ακόμη, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μεταφερθεί πόροι στην πραγματική οικονομία. Ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει και διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014. Γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία την πραγματική οικονομία.
  • Αν συνυπολογιστεί και η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-35% από το στόχο), η στερούμενη ρευστότητα από την οικονομία αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, όσο είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα. Με λίγα λόγια, προκειμένου η Κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο “κόφτη”.
  • Και φυσικά, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Ενδεικτικά, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους αυξήθηκαν κατά περίπου 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και αγγίζουν, συνολικά, τα 90 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, σωρεύοντας τις υποχρεώσεις των πολιτών στους τελευταίους μήνες του έτους.

«Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιαςδιαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της», κατέληξαν οι τρεις βουλευτές στην ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider