Αμέσως μετά τα «μπάνια του λαού» οι αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμέσως μετά τα «μπάνια του λαού» οι αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποια δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν και ποια θα πουληθούν σε ξένα funds.

Το βέβαιο είναι πως αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα μεταξύ των εταιρειών που μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν και εκείνων που δεν μπορούν να διασωθούν και θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε λουκέτο και σε εκποίηση της περιουσίας τους.

Τραπεζικοί παράγοντες χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι μόλις το 20% των επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιαρθρώσεων έχουν ελπίδες διάσωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις μια επιχείρηση στις πέντε κρίνεται βιώσιμη.

Σημειώνεται ότι με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί στην τριετία μέχρι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα 108 δις. ευρώ σήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, μόνο 5 δισ. ευρώ δάνεια θα μπορούσαν να πωληθούν, ενώ τα υπόλοιπα εμπίπτουν στη διαδικασία των ρυθμίσεων με διάφορους τρόπους.

Σημαντική για την τελική διευθέτηση είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους Θεσμούς, καθώς οι ξένοι πιέζουν για μαζική πώληση δανείων σε funds. Γεγονός που θα σημάνει και τον αφελληνισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων που μπορεί να περάσουν στα χέρια αλλοδαπών ομίλων έναντι ιδιαίτερα χαμηλών τιμημάτων.

Ο SSM εκτιμά ότι μείωση των ανοιγμάτων κατά 41 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο με πωλήσεις πακέτων δανείων σε επενδυτές, σε ενεργοποίηση δηλαδή της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Καθημερινή το πρώτο πακέτο πώλησης «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων αναμένεται το φθινόπωρο από συστημική τράπεζα, ανοίγοντας και επισήμως την αυλαία της μεταβίβασης χαρτοφυλακίου δανείων ιδιωτών σε funds.

Πρόκειται για δάνεια που παραμένουν σε καθυστέρηση εδώ και χρόνια, θεωρούνται δηλαδή «βαθιά κόκκινα», γεγονός που ερμηνεύει και την τιμολόγησή τους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης περίπου των 5 σεντς ανά ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider