Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ κρίνουν τον «κόφτη»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ κρίνουν τον «κόφτη»

Με τον «καημό» των κρατικών εσόδων θα κοιμούνται και θα ξυπνούν από τώρα και για τις επόμενες ημέρες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει και της νέας, κρίσιμης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου με τους δανειστές.

Και μπορεί η «καυτή πατάτα» της επικείμενης, νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος να είναι τα εργασιακά, ωστόσο τα κρατικά έσοδα αποτελούν τον μεγαλύτερο «βραχνά» για την Αθήνα, αφού από την πορεία τους θα κριθεί η ενεργοποίηση ή μη του περίφημου «κόφτη».

Και μπορεί μόλις πριν από 24 ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, να δήλωσε ότι «τα έσοδα πηγαίνουν καλά και άρα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης», ωστόσο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν τα ίδια τα νούμερα.

Την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και για την απόδοση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και μικρομεσαίους.

ΦΠΑ και πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αποτελούν δύο πολύ σοβαρές φορολογικές υποχρεώσεις, από τις εισπράξεις των οποίων θα κριθεί η μετέπειτα πορεία των κρατικών εσόδων και εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε έρχεται ο «κόφτης»…

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, ήτοι τα τρία τέταρτα από τις συνολικές υποχρεώσεις που φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη είναι η εικόνα και στο μέτωπο του ΦΠΑ, αφού στην απόδοσή του περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τον αυξημένο φορολογικό συντελεστή 24%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο συντελεστής αυξήθηκε την 1η Ιουνίου από 23% σε 24%. Στην απόδοση του ΦΠΑ περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη δεύτερη ομάδα νησιών του Αιγαίου, μέτρο το οποίο επίσης τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider