Σκληρή απάντηση της Κομισιόν στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληρή απάντηση της Κομισιόν στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

«Τα πακέτα διάσωσης που χορηγήθηκαν στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ήταν τόσο πολιτικού, όσο και τεχνικού χαρακτήρα», διαμηνύει την Παρασκευή η Κομισιόν, σχολιάζοντας επί της ουσίας την έκθεση – αυτοκριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη και προκάλεσε «μίνι» σεισμό με τα ευρήματά της.

Η έκθεση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως τα πακέτα διάσωσης που χορηγήθηκαν στην Ευρωζώνη είναι το αποτέλεσμα «πολιτικών πιέσεων» και για αυτό η Κομισιόν έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση.

«Φυσικά και τα πακέτα διάσωσης ήταν πολιτικής και τεχνικής φύσεως», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breidthardt. «Οι συζητήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και τη χορήγηση των πακέτων διάσωσης, πραγματοποιήθηκαν τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ήτοι σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και ηγετών», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και κυρίως η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας είναι ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα, αλλά και φυσικά ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα».

Υπενθυμίζεται εδώ πως, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ, η ανάγκη της παλαιάς «τρόικας» για ενιαία στάση έναντι των χωρών που έλαβαν τα πακέτα διάσωσης – Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία – εξέθεσε το ΔΝΤ σε καθαρά πολιτικές αποφάσεις και πολύ νωρίτερα από ότι ίσως θα έπρεπε.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Κομισιόν παίρνει θέση και ανταπαντώντας στις αιτιάσεις του ΔΝΤ για «πολιτικές πιέσεις», επισημαίνει πως τα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης ήταν τόσο πολιτικά, όσο και τεχνικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider