ΔΝΤ: Το Μνημόνιο κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Το Μνημόνιο κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ

Το πρώτο πρόγραμμα στήριξης (Μνημόνιο) της Ελλάδας, παρά τις επιμέρους αποτυχίες, κατάφερε να επιτύχει τον κεντρικό στόχο που ήταν η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011. Η Έκθεση αναγνωρίζει ότι η κατ΄εξαίρεση χρηματοδότηση της Ελλάδος το 2010 αποφασίστηκε προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Προχωρώντας σε αυτοκριτική το Ταμείο αναγνωρίζει ότι οι δυσκολίες που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν είχαν προβλεφθεί εκ των προτέρων με αποτέλεσμα αυτό να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. Σε κάθε περίπτωση όμως η Έκθεση εκτιμά ότι η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Σε δήλωση της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, επισημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και το διαχωρίζει από τα τρία άλλα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) τα οποία χαρακτηρίζει ως επιτυχημένα.

Η Ελλάδα όπως αναφέρεται στην Έκθεση επλήγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθκαν απο οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI) καθώς και από τους πολύ ευνοϊκούς όρους της αναχρηματοδότησης από τους επίσημους πιστωτές της και δη το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε, την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Αποδέχεται την κατ΄εξαίρεση χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε οτι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν ειναι βιώσιμο, προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider