Citigroup: Αυξάνεται ο κίνδυνος του Grexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citigroup: Αυξάνεται ο κίνδυνος του Grexit

Αυξάνεται ο κίνδυνος για Grexit μέσα στην επόμενη τριετία σύμφωνα με έκθεση της Citigroup για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Όπως εκτιμά η Citigroup, η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από αυτή που θεωρούν η χώρα και οι δανειστές της και επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στην κατανάλωση όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών ενώ όπως προβλέπει η αμερικανική τράπεζα , οι περικοπές και η δημοσιονομική λιτότητα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία το β’ εξάμηνο του 2016. Ενισχυτικά στην επιβράδυνση θα λειτουργήσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ αλλά και η μείωση των τουριστικών ροών από Βρετανία λόγω Brexit.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016 και θεωρεί ότι από το φθινόπωρο θα ενταθεί το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα καθώς τότε θα ξεκινούν η δεύτερη αξιολόγηση και οι συνομιλίες για ελάφρυνση χρέους.

Στην ανάλυση, προβλέπεται σε βάθος τετραετίας υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P και την Moody’s στην κατηγορία «junk» και εκτιμά ότι το 2017 η ύφεση θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 στο 7,1% ενώ ο πληθωρισμός θα φθάσει στο +46% το 2018.

Ακόμη το χρέος αναμένει ότι θα εκτοξευθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2017και στο 221% το 2018 ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας στις αγορές δεδομένου ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων το 2016 θα βρεθούν στο 8,25%, το 2017 στο 7,84% και το 2018 στο 8,17%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider