Αποκαλυπτήρια σήμερα για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκαλυπτήρια σήμερα για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στη δημοσιότητα θα δοθεί σήμερα η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011.

Η έκθεση και τα 11 παραρτήματα που τη συνοδεύουν παρουσιάστηκαν στις 19 Ιουλίου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου αναλύθηκαν από τους 57 διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές του Ταμείου.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde η οποία είπε πως τα προγράμματα των Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Το σκεπτικό της κ. Lagarde και οι απόψεις της για το ελληνικό προγράμμα αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα. Πάντως εαν και το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης στηλιτεύει το γεγονός ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2010 έγινε βεβιασμένα και χωρίς να μελετηθεί επαρκώς η επιλογή της αναδιάρθρωσης χρέους αυτή τη θέση η Διοίκηση του ΔΝΤ την προσπερνά και προτιμά να εστιάζει στις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις, στα κατεστημένα συμφέροντα και στα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής που οδήγησαν σε μια πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της παραγωγής στην Ελλάδα.

Σημαντική είναι η διαπίστωση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης πως το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πως αν και η τρόικα αποδείχθηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το ΔΝΤ τελικά έχασε τη χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων.

Ακόμη, ιδιαίτερη αξία έχει και η αναφορά του ΙΕΟ πως το ΔΝΤ στα εν λόγω προγράμματα λειτούργησε με την λογική πως τα κράτη της ζώνης του ευρώ πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα κράτη που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή αναγνωριστικέ πως αν και το ρίσκο της μετάδοσης της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Ταμείου στα προγράμματα της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς, ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου.

Τέλος, 1 από τις 11 εκθέσεις που συνοδεύουν την αξιολόγηση του ΙΕΟ αναφέρεται στην επιλογή της Διοίκησης του ΔΝΤ το 2010 να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική πρόσβαση (exceptional access) στους πόρους του χωρίς να προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους ή να ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider