Σήμερα η απόφαση για τη χαλάρωση  των capital contols

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η απόφαση για τη χαλάρωση  των capital contols

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την περαιτέρω χαλάρωση των capital contols.

Η νέα δέσμη μέτρων για τη χαλάρωση των capital controls που εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας περιλαμβάνει:

-Την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Αυτό σημαίνει πως εαν κάποιος καταθέσει 1.000 ευρώ που κρατά στο σπίτι του στην τράπεζα θα μπορεί την αμέσως επόμενη στιγμή της κατάθεσης να σηκώσει όλο το ποσό και τα 1.000 ευρώ εάν το επιθυμεί , καθώς δεν ισχύει για αυτόν το όριο της εβδομαδιαίας ανάληψης των 420 ευρώ.

-Την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό. Σήμερα εαν κάποιος φέρει 10.000 δολάρια συνάλλαγμα σε ελληνική τράπεζα μπορεί να κάνει ανάληψη μόνον των 1.000 δολαρίων. Αφού ενεργοποιηθούν οι νέες αλλαγές θα μπορεί να σηκώνει 3.000 δολάρια.

-Την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Σήμερα οι καταθέτες μπορούν να πληρώσουν έως και το 50% ανεξόφλητου δανείου με τα χρήματα που έχουν στις τράπεζες. Με τη νέα ρύθμιση εαν κάποιος έχει ανεξόφλητο δάνειο 50.000 ευρώ και καταθέσεις 50.000 ευρώ θα μπορεί να διαθέσει το 100% των χρημάτων του για να εξοφλήσει και δεν θα περιοριστεί στη χρήση των 25.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

-Τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Σήμερα εάν κάποιος δεν σηκώσει 420 ευρώ μέσα στην εβδομάδα χάνει το δικαίωμα λήψης του ποσού με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας. Πλέον το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων καθίσταται 15νθήμερο και ο καθένας θα μπορεί να σηκώνει το συνολικό ποσό των 840 ευρώ εντός διαστήματος που καλύπτει χρονικά τις δύο εβδομάδες.

-Την αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

-Την αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

-Την αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider