Να αποσυνδέσει το Brexit από το Grexit επιδιώκει η κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να αποσυνδέσει το Brexit από το Grexit επιδιώκει η κυβέρνηση

Προσπάθεια να αποσυνδέσει το ελληνικό πρόγραμμα από τους δυσάρεστους συνειρμούς του Brexit θα κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρχής γενομένης με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικούς 2017 - 2020 στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τα στόματα όσων υποστηρίζουν πως η βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα οδηγήσει και σε ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη και για να θέσει τέλος στη σπέκουλα επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος, τόσο ως προς το σκέλος των οροσήμων που σχετίζονται με την υπο - δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, όσο και με την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως τα απόνερα του Brexit πιθανώς να επηρεάσουν τους μεσοπρόθεσμους αναπτυξιακούς και δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει βασισθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θέλουν να αξιοποιήσουν τις περίπου 7 εβδομάδες που υπολείπονται έως το Δεκαπενταύγουστο για να κλείσουν όσον το δυνατό περισσότερα από τα προαπαιτούμενα.

Στη βάση αυτή αναμένεται σύντομα να προχωρήσει η επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, η συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, αλλά και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Ακόμη θα προωθηθεί προς έγκριση από τη Βουλή η συμφωνία για το Ελληνικό και η νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Παρεμβάσεις θα προωθηθούν και στον τομέα της ενέργειας με τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου και τη διάθεση του 20% του ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, το πόσο εύκολα θα περάσουν τα ανωτέρω μέτρα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέλλει να καταδειχθεί. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο αριστερή στα επίδικα θέματα», διατύπωση που σε κάποιο βαθμό αντιφάσκει με το πνεύμα του Μνημονίου και στέλνει αντίστοιχα μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider