Σε αχαρτογράφητα νερά οι έλληνες επενδύτες ακινήτων του Λονδίνου

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αχαρτογράφητα νερά οι έλληνες επενδύτες ακινήτων του Λονδίνου

Σημαντικές αναμένονται να είναι οι επιπτώσεις για τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η έξοδος της από την ΕΕ δεν θα επαναπροσδιοριστεί μόνο τη φορολόγησή τους, αλλά και τις αξίες στην συγκεκριμένη αγορά που εκτιμάτε ότι θα παρουσιάσουν καθοδική πορεία , έστω και εάν ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος έως και δυο ετών μέχρι την οριστική αποχώρηση.

Ήδη η ακίνητη περιούσια που αποκτήθηκε από έλληνες ιδιώτες επενδύτες στην Γηραιά Αλβιόνα υπολογίζονται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα αυτά τα οποία αποκτήθηκαν έως και πέρσι πριν την επιβολή των capital controls εκτιμάται ανήκουν σε περίπου 3.200 Έλληνες ιδιώτες επενδυτές ακινήτων και αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι το 2015.

Μόνο κατά το 2012, υπολογίζεται ότι οι Έλληνες επένδυσαν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε ακίνητα του Λονδίνου και η επενδυτική δίψα για ακίνητα συνέχισε να επεκτείνεται έως και τον Ιούνιο του 2015 παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εξήγγειλε ότι οι ιδιοκτήτες αυτοί θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελληνικών φορολογικών αρχών ,στο πλαίσιο της προσπάθειας που η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει προκειμένου να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού . Η Μεγάλη Βρετανία αποτελούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών ένα επενδυτικό καταφύγιο εντός ΕΕ . Οι εξελίξεις όμως του δημοψηφίσματος και η επιλογή του Brexit αλλάζουν τα δεδομένα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς ακινήτων, κατά την περίοδο της κρίσης, Έλληνες επένδυσαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε ακίνητα στο Λονδίνο, έχοντας τη αγορά αυτή ως τη βασική επιλογή τους .Τοποθέτησαν έτσι κεφάλαια στο εξωτερικό, αποσύροντάς μάλιστα μέρος αυτών από τις ελληνικές τράπεζες φοβούμενοι την πολιτική αστάθεια που δημιούργησαν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα στο διάστημα που ακολούθησε οι επενδυτές αυτοί βρεθήκαν κερδισμένοι και εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της αγοράς ακινήτων στην Μεγάλη Βρετάνια.

Όσοι πρόλαβαν να πουλήσουν τα ακίνητα τους και να αναζητήσουν άλλες αγορές για επενδύσεις είναι οι κερδισμένοι. Οι υπόλοιποι μάλλον θα μετρήσουν απώλειες καθώς τόσο η αγορά ακινήτων όσο και η διολίσθηση της στερλίνας μετρά ήδη αρνητικά για αυτούς ενώ και η επερχόμενη αλλαγή στην φορολόγηση τους αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα.

Η μεγάλη κίνηση από έλληνες επενδυτές στην αγορά της Μεγάλης Βρετάνιας που καταγράφηκε πέρσι υπό το φόβο του Grexit σήμερα κινδυνεύει να γίνει ο εφιάλτης των επενδυτών αυτών, πολλοί από τους οποίους μάλιστα αγόραζαν τα ακίνητα αυτά ακόμα και μετρητοίς .Δεν ήταν λίγοι και οι Έλληνες που επένδυσαν και σε επιχειρηματικά ακίνητα με σκοπό όχι μόνο την ασφαλή τοποθέτηση χρημάτων αλλά και ένα το εισόδημα από τα ενοίκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider