Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου

Άμεσα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση με τις οδηγίες προς τις εφορίες για τον τρόπο που θα γίνεται η παραχώρηση ακινήτων με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.

Με το ν. 4261/2014 προβλέφθηκε πως με πράξη της φορολογικής διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος.

Η ίδια διάταξη προβλέπει πως σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται.

Αν και έχουν παρέλθει 24 μήνες από τη θέσπιση του εν λόγω νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει την εξόφληση δια συμψηφισμού του φόρου κληρονομίας, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που απαιτείται για την θεσμοθέτηση της αντίστοιχης διαδικασίας, με συνέπεια οι αιτήσεις τους να μην εξετάζονται.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφά του τον Νοέμβριο 2014, το Μάιο 2015 και τον Ιανουάριο 2016 προς τον υπουργό Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία έκδοσης της υπουργικής απόφασης.

Από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Βουλή προκύπτει πως η σχετική υπουργική απόφαση θα έλθει άμεσα. Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι με την εν λόγω απόφαση θα καθοριστούν η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, συμπληρωμένος καταλλήλως, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος παραχώρησης ακινήτου με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως η κατάθεση του αιτήματος για την παραχώρηση ακινήτων με σκοπό την εξόφληση φόρου κληρονομιάς στην εφορία δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και συνεπώς δεν θα αίρει τις συνέπειες του ληξιπροθέσμου του συγκεκριμένου χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider