Aπειλεί την επιβίωση του ευρώ το «φάντασμα» του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aπειλεί την επιβίωση του ευρώ το «φάντασμα» του Brexit

Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά η απόφαση των πολιτών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει επικίνδυνα τους φόβους πως μια γενικευμένη αποστροφή του ευρωπαϊκού ιδεώδους μπορεί να σημάνει και το τέλος της Ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος.

«Η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα πολύ ηχηρό χαστούκι στις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ενοποίηση. Το Brexit αποδεικνύεται πιο καταστροφικό και από την απειλή για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit)», προειδοποιεί, μιλώντας στο πρακτορείο Marketwatch, ο Nicholas Spiro της Lauressa Advisory, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η έκβαση του ιστορικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και επικράτησε το Brexit, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς αγορές, οι οποίες την Παρασκευή επιδόθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Πολύ περισσότερο επλήγησαν οι «εύθραυστες» χρηματιστηριακές αγορές των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς και οι αγορές ομολόγων των χωρών αυτών. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη, με την αβεβαιότητα να «χτυπάει κόκκινο».

Μέχρι πρότινος, μια σχετική ηρεμία είχε επιτευχθεί στις αγορές της περιφέρειας. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προειδοποιούσαν για νέο κύμα αναταραχών, στην περίπτωση που αυξηθεί έτι περαιτέρω η απήχηση – και δη η δυναμική – του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.

Όλα τα ανωτέρω μπορούν εύκολα και γρήγορα να θέσουν – για μια ακόμη φορά – σε ευθεία αμφισβήτηση την ικανότητα της ΕΚΤ να θωρακίσει από τους κινδύνους την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ήταν Ιούλιος του 2012 όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεσμεύθηκε πως θα πράξει ό,τι χρειαστεί (whatever it takes) προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση του ευρώ. Η δέσμευση και μόνο αυτή του «Super Mario» επέφερε την πολυπόθητη ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές.

Και λίγο καιρό αργότερα, τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ. Τι πρόβλημα υπάρχει ωστόσο; Πως παρά την επιθετική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει υποτονική.

«Αν και ενεργό, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να επεκταθεί ποσοτικά άμεσα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος αναταράξεων λόγω του Brexit», επισημαίνει ο Peter Schaffrik, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets.

Το επόμενο μεγάλο τεστ για την Ευρωζώνη δεν αργεί. Έρχεται μόλις την Κυριακή, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις κρίσιμες εκλογές που διεξάγονται στην Ισπανία. Και κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τις εκλογές που έρχονται σε Γαλλία και Γερμανία, το 2017, ιδίως τώρα που και στις δύο χώρες το αντι-ευρωπαϊκό ρεύμα χαίρει αυξημένης απήχησης…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider