Στο μενού των Θεσμών ασφαλιστικό και capital controls

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μενού των Θεσμών ασφαλιστικό και capital controls

Τα capital controls στο Χρηματιστήριο και το ασφαλιστικό δεσπόζουν στη σημερινή ατζέντα των επαφών των επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην Αθήνα.

Στις 9 το πρωί τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με το Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στόχος της συνάντησης είναι να γίνει ένας απολογισμός των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει στο χρηματιστήριο τα capital controls, αλλά και να αναζητηθούν δημιουργικές προτάσεις για την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι σήμερα σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με τα τέλη Ιουλίου και οι άνθρωποι του ΣΜΕΧΑ αναμένεται να προτείνουν μέτρα -σταδιακής τουλάχιστον- χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων στο Χρηματιστήριο που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Για τις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών με βασικό θέμα συζήτησης τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κορυφαία θέση στη δημοσιονομική προσπάθεια, δεδομένου ότι από τις αλλαγές στις συντάξεις αναμένεται εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ το 2016 και 2,5 δισ. ευρώ έως το 2018.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM εξέφρασαν χθες τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση δεν έχουν εξειδικευτεί πολλά από τα μέτρα που περιγράφονται στο τρίτο Μνημόνιο και τα οποία η Ελλάδα πρέπει να λάβει ώστε να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Στη βάση αυτή οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένουν να ακούσουν από τον υπουργό Εργασίας τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε πρώτη φάση για να εξοικονομηθεί 0,5% του ΑΕΠ, αλλά και τις μετέπειτα προσαρμογές.

Στις αυριανές απολογιστικές συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα οριστικοποιήσουν τη λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα και θα θέσουν τις βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος στήριξης, ξεκαθαρίζοντας τα μέτρα ορόσημα που συνδέονται με αυτή.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider