Tι αλλάζει στο νόμο Κατσέλη - Προστασία μόνο με πληρωμή δόσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tι αλλάζει στο νόμο Κατσέλη - Προστασία μόνο με πληρωμή δόσης

Mε αυξημένα τα οικονομικά κριτήρια έναντι των αρχικών εξαγγελιών αλλά χωρίς καμία αναφορά περί διαγραφής χρέους για καμία από τις δυο κατηγορίες δανειοληπτών που θα μπορούν να ζητήσουν υπό προϋποθέσεις προστασία από το νόμο Κατσέλη κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Όπως ήδη είχε προαναγγελθεί οι ρυθμίσεις αφορούν δυο κατηγορίες δανειοληπτών:

Η πρώτη κατηγορία για την οποία θα υπάρχει πλήρης προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας αφορά δανειολήπτες ακίνητα η εμπορική αξία των οποίων θα ξεκινά από τις 120.000 ευρώ για άγαμο και θα φτάνει έως τις 220.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια ενώ το οικογενειακό εισόδημα δεν θα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Αρωγός το κράτος στην αποπληρωμή

Συμφώνα με τη σχετική διάταξη του νόμου η κατηγορία αυτή αφορά μονό δανειολήπτες που έχουν ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής. Στις περιπτώσεις αυτές θα εξετάζεται η δυνατότητα του νοικοκυριού για αποπληρωμή και θα ορίζεται μια δόση την οποία αν δεν καταφέρει να πληρώσει ο δανειολήπτης μετά την έκδοση οριστικής απόφασης από το Δικαστήριο θα την αναλαμβάνει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο και το σπίτι δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Ωστόσο η εισφορά του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα τρία χρόνια. Μάλιστα με υπουργική απόφαση θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 να έχουν καθοριστεί τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους συνεισφοράς του Δημοσίου αλλά και η ελάχιστη εισφορά του δανειολήπτη. Όπως αναφέρει η διάταξη ότι η διάρκεια της ρύθμισης για τους δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 20 χρόνια ενώ ο δικαστής θα μπορεί κατά περίπτωση να ανεβάσει την διάρκεια αυτή έως τα 35 έτη. Σε περίπτωση που στην διάρκεια της ρύθμισης ο δανειολήπτης πουλήσει το ακίνητο η τράπεζα δεν θα μπορεί να αξιώνει ποσό μεγαλύτερο της οφειλής που προβλέπεται στη δικαστική απόφαση.

Τα δάνεια της κατηγορίας αυτής αντιπροσωπεύουν το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων, δηλαδή 100.000 στεγαστικά. Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας η Κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων που δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση.

Μόνο για συνεργάσιμους δανειολήπτες και χωρίς την αρωγή του κράτους

Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών στην πραγματικότητα έχουν στόχο όχι την προστασία της πρώτης κατοικίας οριζόντια αλλά να γίνουν ξανά ενεργά τα κόκκινα δάνεια . Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά το 38% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να ενταθούν στη ρύθμιση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 υποβάλλοντας πρόταση εκκαθάρισης και ζητώντας από το δικαστήριο την προστασία της κυρίας κατοικίας τους υπο την προϋπόθεση πληρωμής δόσης. Σε αυτή την περίπτωση το διαθέσιμο εισόδημα φτάνει έως τις 35.000 ευρώ ενώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου έως και τις 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά. Επίσης βασική προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να υπήρξε συνεργάσιμος συμφώνα με τον ορισμό που δίνει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου. Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο κάνει σαφές ότι το όποιο σχέδιο ρύθμισης αποφασίσει το δικαστήριο δεν θα μπορεί να προβλέπει για τις τράπεζες να βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν που θα βρίσκονταν εάν ένα προχωρούσαν σε πλειστηριασμό του ακινήτου. Η κατηγορία αυτή εκτιμάται τι αφορά περί τις 120.000 δανειολήπτες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider