Ανοίγει ο δρόμος για τις ομαδικές απολύσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για τις ομαδικές απολύσεις

«Νερό στον μύλο» των δανειστών που ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ρίχνει η εισήγηση-«βόμβα» του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για τις ομαδικές απολύσεις υπερπροστατευτικό, με αφορμή την προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα η δυνατότητα του εκάστοτε Έλληνα υπουργού Εργασίας να ασκεί βέτο στην απόφαση μιας επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις κρίνεται ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο, αλλάζοντας τα δεδομένα της ελληνικής ομάδας εργασίας που θα καθορίσει την «εθνική γραμμή» αναμόρφωσης των εργασιακών.

Μάλιστα το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα, σύμφωνα με την εισήγηση.

Στις προτάσεις του, ο εισαγγελέας σημειώνει πως «εάν η εργοδότρια επιχείρηση καταστεί αφερέγγυα, εξαιτίας της οφειλόμενης στην εν λόγω άρνηση οικονομικής αναποτελεσματικότητας, θα έχει σαφές κίνητρο να κινήσει διαδικασία λύσεως και εκκαθαρίσεώς της, μετά την οποία δεν θα δεσμεύεται πλέον από την οδηγία 98/59 και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποζημίωση των εμπλεκόμενων εργαζομένων, εφόσον η επίμαχη ρύθμιση συνεχίσει να ισχύει σε μια τέτοια περίσταση.

Τίθενται έτσι, παρεμπιπτόντως, σε κίνδυνο και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων που δεν επρόκειτο να απολυθούν. Ως εκ τούτου, αμφιβάλλω ότι η επίμαχη ρύθμιση θα μπορούσε να συμβάλει, με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο κατά της απόφασης του υπουργού Εργασίας να απορρίψει το σχέδιο ομαδικών απολύσεων που είχε προγραμματίσει το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης που ήθελε την οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας, που απασχολούσε 236 εργαζομένους.

Κατρούγκαλος: Θα εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις

Σε απάντηση ερωτημάτων σχετικών με τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις επί του σχετικού παραπεμπτικού ερωτήματος που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η ελληνική όμως πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας. Επισημαίνεται πάντως ότι:

α) Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο.

β) Οι προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθεαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν, αντιθέτως, σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά τη διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις».

Η αντίδραση της ΓΣΕΕ

Στην υποψία ότι σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, παράλληλες παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις, στην απεργία και στον συνδικαλιστικό νόμο, που μπορεί να οδηγήσουν σε τριτοκοσμικούς όρους εργασίας, προέβη η ΓΣΕΕ.

Με αφορμή τις προτάσεις του εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η Συνομοσπονδία διερωτάται για ποιο λόγο τίθεται θέμα εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα, με το κοινοτικό.

Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία από όλη την Ευρώπη, τα οποία έχει επιβεβαιώσει με εκθέσεις του το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), αλλά και αξιολόγηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών, που έχουν καταδείξει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.

«Ήδη από το 2014 οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν από κοινού με τη ΓΣΕΕ, στη Συμφωνία της Γενεύης, ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο εθνικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και «επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι από το 2010 και μετά έχουν θεσμοθετηθεί «απορρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, μείωση της προστασίας από τις απολύσεις, μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, αλλά οι πολυπόθητες επενδύσεις δεν ήρθαν. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποτρέψουμε αλλαγές οι οποίες θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των λίγων εργαζόμενων που έχουν απομείνει, μιας και η ανεργία είναι το μείζον κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider