Παρ' ολίγον Ουγγρική αποικία το ΤΧΣ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρ' ολίγον Ουγγρική αποικία το ΤΧΣ

Πλούσιο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την επιλογή και τοποθέτηση των μη εκτελεστικών μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ έρχονται στο φως και τραγελαφικές καταστάσεις που αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις που προκαλούν οι παρεμβάσεις των δανειστών.

Στα μέσα Απριλίου τα μη εκτελεστικά μελή του ΤΧΣ Pierre Mariani και Wouter Devriendt αποφάσισαν να παραιτηθούν από το Ταμείο. Λίγες ημέρες αργότερα το ΤΧΣ προκήρυξε τις θέσεις αυτές αναζητώντας δύο μη-εκτελεστικά μέλη προς πλήρωση των κενωθεισών θέσεων.

Την υποδοχή των αιτήσεων και την επιλογή των καλύτερων εκ των υποψηφίων ανέλαβε η διεθνής εταιρεία συμβούλων και στελέχωσης επιχειρήσεων Korn Ferry. Ωστόσο, οι αιτήσεις αποφασίσθηκε να υποβάλλονται στην Korn Ferry Ουγγαρίας και όχι σε οποιαδήποτε άλλο από τα 114 παραρτήματα που διαθέτει διεθνώς η εταιρεία συμβούλων.

Η επιλογή αυτή συσχετίσθηκε με το γεγονός ότι στην Επιτροπή Επιλογής μελών του ΤΧΣ συμμετέχει η Julia Kiraly, η οποία το διάστημα 2007-2013 διετέλεσε αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, ενώ από το 2013 είναι επικεφαλής στο International Business School της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Αλλά το παράδοξο δεν είναι μόνον η επιλογή της Korn Ferry Ουγγαρίας στην οποία το insider.gr έχει αναφερθεί και σε πρόσφατό του ρεπορτάζ. Το πλέον παράδοξο είναι ότι η λίστα των υποψηφίων που παρέδωσε η Korn Ferry Ουγγαρίας στην Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ περιλαμβάνονταν 8 Ούγγροι τραπεζικοί!

Όταν το υπουργείο Οικονομικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης είδαν τη λίστα υποψηφίων εξεπλάγησαν. Τελικά, αντί για Ούγγρο επέλεξαν ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ένα Γερμανό τραπεζίτη και συγκεκριμένα τον Christof Gabriel Maetze. Πάντως και η επιλογή αυτή επικρίθηκε, καθώς αν και το στέλεχος διαθέτει 30ετή τραπεζική πείρα, ωστόσο δεν διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, αλλά απλό πτυχίο από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider