Τσακαλώτος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, καθώς το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν ευνοούσε την ανάπτυξη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, σπάει το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η «αλληλουχία» των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν δεν ήταν σωστή και πως «η Ελλάδα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα», σε βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση του πάνελ με την παρουσίαση των «μεταρρυθμίσεων 2.0», τόνισε από την πλευρά του πως για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι μεταρρυθμίσεις πλέον σημαίνουν «τιμωρία» και όχι «πρόοδο». «Αυτό πρέπει να αλλάξει» υπογράμμισε ο επίτροπος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών η «παραγωγικότητα».

Επιπρόσθετα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επενδύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως τα χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια δανεισμού από τα οποία ευνοούνται κάποιες χώρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν τις επενδύσεις. «Εάν η Ευρώπη δεν επενδύσει τώρα, θα το μετανιώσει σε 20 χρόνια» υπογράμμισε ο Ε. Τσακαλώτος, προτείνοντας
μάλιστα οι δημόσιες επενδύσεις να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν επίσης η υπουργός Οικονομικών της Λεττονίας Ντάνα Ρεϊζνιέσε Όζολα, ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Ντε Κρου και η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής, Αν Μέτλερ. Σε μια ανταλλαγή απόψεων για τα οφέλη ή όχι της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως δεν συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ότι όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλή, αλλά απλά υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας. Ο ίδιος εντόπισε το βασικό πρόβλημα στην άνιση κατανομή των κερδών από την αύξηση της παραγωγικότητας, και σημείωσε πως η καταπολέμηση του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι μόνο θέμα «επικοινωνίας»: «Υπάρχουν νικητές και χαμένοι και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και οι χαμένοι θα έχουν μια ευκαιρία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, για να λάβει την αντίδραση του αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης ότι είναι «κυνικό» να λέει κανείς πως η παγκοσμιοποίηση δεν ωφέλησε τους λαούς και είναι λάθος να δίνεται περισσότερη σημασία στην «κοινωνική ανισότητα» αντί στην «κοινωνική κινητικότητα».

Ο Pierre Moscovici από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η «κοινωνική ανισότητα» και η «κοινωνική κινητικότητα» πάνε μαζί, ενώ υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο «δημοφιλής» και να αντιμετωπίσει κοινωνικά ζητήματα όπως η «κοινωνική ένταξη».

«Η περισσότερη Ευρώπη βγάζει νόημα μόνο αν είναι περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, η Ευρώπη θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες των κοινωνιών.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Τσακαλώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες με μεγάλο χρέος, όπως είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία. «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει προβλήματα και δεν θα κρατήσει για πάντα, και πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν ολοκληρωθεί πολλές οικονομίες που έχουν υψηλό χρέος θα έχουν πρόβλημα» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Ιταλία και η Πορτογαλία επωφελούνται χαμηλών επιτοκίων δανεισμού χάρις στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider