Από τον Σεπτέμβρη οι αλλαγές στα capital controls

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τον Σεπτέμβρη οι αλλαγές στα capital controls

Βέβαιος ότι «πολύ σύντομα» η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης και κατ' επέκταση τη χαλάρωση των capital controls, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg

«Οι περιορισμοί σχετικά με τους ελέγχους στη κίνηση κεφαλαίων έχουν ήδη χαλαρώσει και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ήδη από τις αρχές του Ιουνίου οι διοικήσεις των ελληνικών Τραπεζών έχουν υποβάλλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών θεωρείται ως η καταλληλότερη στιγμή για την ριζική χαλάρωση των ελέγχων. Στη βάση αυτή οι τραπεζίτες έχουν προτείνει αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 550 ευρώ, δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη των ποσών και πλήρη απελευθέρωση από περιορισμούς για το «νέο» χρήμα.


Βέβαια, για να ληφθεί η απόφαση για χαλάρωση κεφαλαιακών ελέγχων θα πρέπει να υπάρξουν σήματα αύξησης της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Το πρώτο εξ αυτών εκτιμάται ότι θα δοθεί στις 22 Ιουλίου με την επαναφορά του Waiver. Ακολούθως τον Σεπτέμβριο τα ομόλογα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης TLΤ της EKT βελτιώνοντας περαιτέρω τα επίπεδα ρευστότητάς τους.

Παράλληλα αναμένεται και η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE κάτι το οποίο θα μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - ανεβάζοντας έτσι και τις τιμές των τραπεζικών ομολόγων- γεγονός που θα βελτιώσει τα επίπεδα ρευστότητας στο σύνολο της οικονομίας και θα δημιουργήσει πρόσθετες προϋποθέσεις για περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών

Σε αυτή τη βάση θα μπορούσε και το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης να ανέβει από τα 420 ευρώ στα 500 κάτι που οι τράπεζες προτείνουν από τις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider