Τσακαλώτος: Συμμετοχή στο QE ακόμη και από Σεπτέμβριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Συμμετοχή στο QE ακόμη και από Σεπτέμβριο

Την εκτίμηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Οι περιορισμοί σχετικά με τους ελέγχους στη κίνηση κεφαλαίων έχουν ήδη χαλαρώσει και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή εκεί», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Η συμμετοχή στο QE θα ακολουθήσει από τι στιγμή που η Ελλάδα αποπληρώνει τα ομολόγα που διακρατά η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Ιουλίου. «Έχω την πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο στη ποσοτική χαλάρωση έως το Σεπτέμβριο», είπε.

Κατά τον ίδιο η συμμετοχή στο QE και η λύση για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να συμβάλουν στο να βγει το Grexit από το τραπέζι. «Τότε θα υπάρξει ένας ευθύς διάδρομος για τους επενδυτές», σημείωσε με νόημα.

Τέλος, ανάφερε πως τρεις παράγοντες θα είναι σε θέση να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και αυτά είναι το QE, η εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου και η ευρύτερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

«Έχω την αίσθηση ότι από το φθινόπωρο, όταν οι άνθρωποι αισθανθούν ότι τα πράγματα πάνε καλά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider