Με το σταγονόμετρο η χαλάρωση των capital controls

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το σταγονόμετρο η χαλάρωση των capital controls

Οχι μόνο δεν αίρονται τα capital controls στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως προέβλεπε αρχικώς η κυβέρνηση, αλλά ακόμη και ο δρόμος για τη σταδιακή χαλάρωση τους είναι μακρύς.

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών τις τελευταίες ημέρες επεξεργαζόταν ένα υπόμνημα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε την Πέμπτη στην Τράπεζα της Ελλάδος, προτείνοντας μια σειρά τροποποιήσεων του υφιστάμενου πλαισίου προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης τους. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες προς τούτο καθώς οι καταθέσεις παρά τους περιορισμούς που ισχύουν οχι μόνο δεν επιστρέφουν στις τράπεζες αλλα μειώνονται συνεχώς.

Τρία είναι κατά βάση τα αιτήματα που θέτουν οι τράπεζες και αφορούν στην αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών κατά 80 ευρώ (από 420 στα 500 ευρω). Εναλλακτικά θα μπορούσε να τεθεί ένα μηνιαίο όριο- πολαπλλάσιο του εβδομαδιαίου - το οποίο θα μπορούσε να αποσυρθεί τμηματικά στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων ή εφάπαξ.

Το νέο χρήμα και ο διαχωρισμός του από το παλιό αποτελεί πάγιο αίτημα. Οι τραπεζίτες θέλουν τα νέο χρήμα που μπαίνει στις τράπεζες να κινείται χωρίς περιορισμούς όπως συνέβη και στην Κύπρο. Σήμερα ισχύει εν μερει η απελευθέρωση για τα κεφάλαια που έρχονται απο το εξωτερικό τα οποία μπορούν να βγούν και πάλι από τη χώρα. Ομως αυτό δεν παρέχει στον δικαιούχο τα κεφάλαια αυτά να τα διακινήσει χωρίς του υφιστάμενους περιορισμούς που ισχύουν εντός Ελλάδος.

Επίσης για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στις εισαγωγές και συγκεκριμένα αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Τέλος μεγαλύτερη απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή ανά Πιστωτικό Ίδρυμα, έως του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή/ καταθέτη και ανά ημερολογιακό μήνα, αντίστοιχα, το ισχύον συνολικό μηνιαίο εγκριτικό όριο των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των Ιδρυμάτων Πληρωμών ανέρχεται σε 72,3 εκ.ευρω.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους που έδοσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, εγκρίθηκε το 65% των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί τα οποία αντιστοιχούσαν σε 7,2 δις.ευρω περίπου .

Πάντως κλειδί για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών η οποία όμως δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που ισχύουν περιορισμοί στην κίνηση και στις αναλήψεις. Είναι αυτόνήτο ότι ουδείς καταθέτης θα έφερενε νέο χρήμα για να το «εγκλωβίσει» σε μία ελληνική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider