Καταργούν το «πόθεν έσχες» της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταργούν το «πόθεν έσχες» της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ

Τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η Κυβέρνηση προβλέπει πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα υποχρεούνται να υποβάλλουν «πόθεν έσχες» από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ ο Εσωτερικός Κανονισμός της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει πως καταργούνται από την έναρξη ισχύος του Εσωτερικού Κανονισμού της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ μια σειρά υποχρεώσεις που έχει σήμερα η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίες διασφαλίζουν αυξημένη διαφάνεια. Οι προς κατάργηση διατάξεις προβλέπουν ότι:

-Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούνται να υποβάλλουν ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες). Το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανατίθεται ο έλεγχος της δήλωσης σε ελεγκτική εταιρεία, με δαπάνες του Ταμείου.

-Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ οφείλουν να απέχουν από την επιδίωξη ιδίων συμφερόντων που αντιβαίνουν στα συμφέροντα του Ταμείου. Οφείλουν, επίσης, να αποκαλύπτουν στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. τα σημαντικά ίδια συμφέροντά τους που ενδέχεται να επηρεάζο­νται άμεσα από συναλλαγές ή αποφάσεις του Ταμείου, καθώς και κάθε άλλη σύγκρουση ιδίων συμφερόντων με αυτών του Ταμείου ή των συνδεδεμένων με αυτό εταιρειών, που ανακύπτει κατά την άσκηση των καθη­κόντων τους.

-Τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ απαγορεύεται να ασκούν κατ' επάγγελμα, είτε μόνα είτε σε συνεργασία με τρίτους, όλους ή μερικούς από τους επιδιωκόμενους σκοπούς του Ταμείου ή να εκτελούν εργασίες παρεμφερείς με τους σκοπούς αυτούς ή να μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε εταιρείες που επιδιώκουν τέτοιους σκοπούς, χωρίς προηγούμενη άδεια της γενι­κής συνέλευσης. Σε περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης αυτής το Ταμείο έχει δικαίωμα αποζημίωσης και το μέλος του ΔΣ εκπίπτει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

-Κατά τα επόμενα δύο έτη από την αποχώρησή τους από το ΔΣ του Ταμείου, τα μέλη του υποχρεούνται να μην ασκούν αντικείμενο όμοιο με εκείνο του Ταμείου είτε ατομικά είτε με παρένθετο πρόσωπο, με τη συμμετοχή τους ή την παροχή των υπηρεσιών τους σε οποιασδήποτε μορφής φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών ή νομικών προ­σώπων που έχουν συναλλαγεί με το Ταμείο.

-Τα μέλη του ΔΣ. του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεούνται να μην αποκαλύπτουν, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση της γενικής συνέλευσης του μετόχου, οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία αναφορικά με τις δραστηριότητες του Ταμείου, τα επιχειρηματικά σχέδια, τους πελάτες ή τις συνεργαζόμενες εταιρεί­ες, καθώς και πληροφορίες που προκύπτουν μετά από έρευνες ή μελέτες που έχουν παραγγελθεί και πληρωθεί από αυτό. Υποχρεούνται ακόμη να τηρούν απόλυτη εχεμύθεια όσον αφορά στα δεδομένα των υπηρεσιών, εργασιών, στατιστικών στοιχείων ή άλλων δεδομένων που αφορούν στη δραστηριότητα του Ταμείου και να απέχουν από κάθε σκόπιμη ή ακούσια αποκάλυψή τους σε οποιονδήποτε τρίτο.

-Σε περίπτωση που τα μέλη του ΔΣ αποδεδειγμένα αποκαλύψουν ή δημοσιοποιήσουν τα ίδια ή μέσω τρίτων ή δεν αποφύγουν τη διαρροή οποιασδήποτε εμπιστευτικής πληροφορίας υπέχουν ευθύνη πλήρους αποζημίωσης για κάθε θετική και αποθετική ζημία, την οποία θα υποστεί το Ταμείο από την αιτία αυτή. Οι υποχρεώσεις των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου που προβλέπονται στην «ρήτρα εμπιστευτικότητα»ς παραμένουν σε ισχύ για τρία έτη μετά την αποχώρησή τους από το Ταμείο.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το περιεχόμενο της τροπολογίας ως προς το σκέλος της κατάργησης της υποχρέωσης της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλλει ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) ανέφεραν πως η κατάργηση σχετίζεται με την πρόβλεψη του νόμου ο έλεγχος του πόθεν έσχες να γίνεται από ελεγκτική εταιρεία.

Ωστόσο, η απάντηση αυτή δεν είναι επαρκής διότι η τροπολογία καταργεί ολόκληρη την παράγραφο 17 του άρθρου 3 του Ν.3986/2011 που προβλέπει πως «τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου υποχρεούνται να υποβάλλουν ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κα­τάστασης (πόθεν έσχες). Το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπεται στο προη­γούμενο εδάφιο καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ανατίθεται ο έλεγχος της δήλωσης σε ελεγκτική εται­ρεία, με δαπάνες του Ταμείου».

Η απάντηση της κυβέρνησης θα ήταν τεκμηριωμένη μόνον εάν η τροπολογία διέγραφε το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 17.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider