«Επετειακή» χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επετειακή» χαλάρωση των capital controls ζητούν οι τράπεζες

Προτάσεις για σταδιακή χαλάρωση των capital controls θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Καθώς σε τέσσερεις εβδομάδες από σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν πως η στιγμή είναι κατάλληλη για να υπάρξει ριζική χαλάρωση των ελέγχων.

Στη βάση αυτή οι τραπεζίτες προτείνουν αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 550 ευρώ, δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη των ποσών και πλήρη απελευθέρωση από περιορισμούς για το «νέο» χρήμα.

Ο οδικός χάρτης για την σταδιακή άρση των capital controls εξετάστηκε χθες στο γεύμα εργασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη μένουν αρκετά βήματα για να γίνουν προκειμένου να υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών κα το θέμα αν και είναι αρμοδιότητα τη ελληνικής κυβέρνησης εξετάζεται με τους θεσμούς.

Επικαλούμενος την εμπειρία της Κύπρου ο κ. Σταθάκης δήλωσε προ ημερών πως χρειάζεται ένας οδικός χάρτης ο οποίος βήμα προς βήμα θα μετακινεί μέρος αυτών των περιορισμών. Κατά τον ίδιο στην ελληνική περίπτωση δεν θα απατηθούν δύο χρόνια για την άρση των περιορισμών, αλλά διάστημα μικρότερο από αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider