Με μετάθεση εκκρεμοτήτων κλείνει η αξιολόγηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μετάθεση εκκρεμοτήτων κλείνει η αξιολόγηση

Με μετάθεση για το Σεπτέμβριο των ζητημάτων που χαρακτηρίζονται «αγεφύρωτα» κυβέρνηση και δανειστές κινούνται προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Αυτό προέκυψε από τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη που διήρκησε σχεδόν 5 ώρες και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Μετά τη τηλεδιάσκεψη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως έχουν κλείσει «σχεδόν» τα πάντα, προσθέτοντας πως υπάρχουν λεπτομέρειες προς διευθέτηση που το πιθανότερο θα κλείσουν σήμερα.

Σήμερα αναμένεται βροχή τροπολογιών, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, με τις τροπολογίες που θα οριστικοποιηθούν στις συζητήσεις – τηλεδιασκέψεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά πεδία έως την Πέμπτη, καθώς τότε συνεδριάζει στην Βιέννη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να αποφασίσει την επαναφορά του waiver, ήτοι τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το θέμα που παραμένει ανοικτό είναι αυτό των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, για το οποίο δεν αποσαφηνίστηκε εάν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση σήμερα ή θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο. «Για ότι δεν συμφωνήσουμε θα το ξαναδούμε το Σεπτέμβριο», τόνισε κυβερνητική πηγή που μετείχε στη τηλεδιάσκεψη.

Μετά τη τηλεδιάσκεψη έγιναν γνωστά τα εξής :

-Για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου εξετάζεται λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αυτή ενδέχεται να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προτείνει από την πώληση σε funds θα εξαιρεθούν δάνεια που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους.

-Στα ενεργειακά η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα πως έχει επέλθει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις για αυτά θα συνεχιστούν και σήμερα. Στο ζήτημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) οι θεσμοί φέρεται να έχουν ικανοποιηθεί από το εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση. «Ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά τη τηλεδιάσκεψη.

-Για το ΕΚΑΣ το θέμα διευθετήθηκε καθώς αποφασίσθηκε η κατάργησή του να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2016, ώστε να μη ζητηθούν αναδρομικά. Ως αντάλλαγμα όμως η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε το ΕΚΑΣ να σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά την 30η Ιουνίου 2019.

-Συμφωνία επιτεύχθηκε σε όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα στις εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων, αλλά και στο θέμα των επαγγελματιών αυτοαπασχολουμένων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

-Στο θέμα της ασφάλισης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος η κυβέρνηση φέρεται να μη δέχθηκε τις αιτιάσεις των δανειστών ουσιαστικά και να τους έπεισε για τη μη κατάργηση της καταβολής σύνταξης αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή καταβολής της σύνταξης θανάτου στα μέλη της οικογένειας του θανόντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider