Εγκύκλιος ΓΓΔΕ για τις αλλαγές στο ΦΠΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκύκλιος ΓΓΔΕ για τις αλλαγές στο ΦΠΑ

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις αλλαγές στο ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου 2016 εξέδωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δύο ημέρες πριν εφαρμοσθούν οι αυξήσεις στο φόρο.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 23% σε 24% από μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου, αλλά δεν επέρχεται καμία αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6%.

Σύμφωνα με τις ίδιες διευκρινήσεις βάσει των νέων διατάξεων ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% σε όσα νησιά θα ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στη βάση αυτή αποσαφηνίζεται πως από την 1η Ιουνίου καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει πως η κατάργηση ισχύει ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Σε σχέση με το διαμορφούμενο συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα η ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει πως αυτός αναπροσαρμόζεται από το 18,70%, στο 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider