Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed
13 ΜAΙΟΣ 2016 | 15:43

«Καπέλο» 25% στον καφέ φέρνει ο νέος φόρος

«Καπέλο» 25% στον καφέ φέρνει ο νέος φόρος - Κεντρική Εικόνα/Video

Πικρό καφέ για εκατομμύρια καταναλωτές φέρνει ο νέος φόρος που επιβάλλεται σε ένα είδος μαζικής κατανάλωσης. Η φορολόγηση του καφέ που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα ακριβύνει κατά 20% με 25% την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 40 με 60 λεπτά στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων.   

To μέτρο «ψήνεται» στο πλαίσιο του πακέτου έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει κατά 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό τον καφέ κατά την εισαγωγή του ως πρώτη ύλη ή επεξεργασμένο με σκοπό να αντλήσει έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η φορολόγηση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% μεταφράζεται σε αύξηση 40-60 λεπτών στην συσκευασία των 200 γρ καφέ (που είναι και η πιο συνηθισμένη) ή αλλιώς σε αύξηση της τάξης του 25% από την σημερινή τιμή.

Όπως τονίζουν πηγές από τον χώρο των σουπερμάρκετ η εφαρμογή του φόρου θα επιβαρύνει σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η κατανάλωση καφέ παραμένει σταθερή μέσα σε μία συνολική αγορά ροφημάτων που έχει μειωθεί σημαντικά, πράγμα που οφείλεται στο απλό γεγονός ότι πρόκειται για το οικονομικότερο ρόφημα ανά κούπα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο εν λόγω φόρος έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, στα νέα τέλη που θα επιβληθούν στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ξενοδοχεία, αλλά και στην επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.


Σχόλια

Insider
Έχουμε καταλήξει Φραπεδιστάν. Ας τον φορολογήσει. Εισαγόμενος είναι, θα κερδίσει η Ελλάδα από την ενδεχόμενη μείωση εισαγομένου προϊόντος. Απλά Μαθηματικά.
pergas
Μαθηματικά μπακάλικου είναι φίλε μου. Και τα καύσιμα εισαγόμενα είναι και ένα σωρό άλλα αγαθά επίσης. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης! Απλά, ένα καθημερινό πράγμα, γίνεται αντικείμενο φορολόγησης. Όσο για το "φραπεδιστάν" που ανέφερες, μάθε ότι η Ελλάδα δεν είναι στις πρώτες χώρες σε κατανάλωση καφέ στην Ευρώπη! Είναι μόλις 16η! Λίγη έρευνα πρίν αναρτήσουμε κάτι δεν βλάπτει.
ela nte
εεε μαθηματικέ,,, σε μια χώρα που παράγει ένα μικρο κλασμα απο τα προϊόντα που καταναλώνει, λες οι υπερφορολογηση τους να κανει καλο... ;;; πλακα μας κανεις ;
Vag
Ναι θα κερδίσει! Μιας και επειδή εμείς σαν χώρα παράγουμε καλύτερο καφέ! Ότι νάναι...
Anonymous
Σωστος
Φίλιππος
Απλά πράγματα. Θα κόψουμε και τον καφέ. Να δούμε έπειτε τι θα βγάλουν. ΥΓ.: Αν τα έκανε όλα αυτά η ΝΔ (που δεν ψήφισα ποτέ) τί θα λέγανε και τι θα κάνανε;
tsotyli
Μόνο που ο φόρος δεν επιβάλλεται για να μειωθούν οι εισαγωγές αλλά για να αυξηθούν τα έσοδα. Και όπως γίνεται πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, ο καταναλωτής αποθαρρύνεται, η κατανάλωση μειώνεται και εκεί που "η Ελλάδα" περιμένει να κερδίσει, βρίσκεται χαμένη.
KostasA
Ακριβώς.... Πάντα φόροι... φόροι... φόροι.... και στο τέλος ξανα μνημόνιο.....
Chris
Δυστυχώς η αριστερή, υπερμαχη και φιλολαικη, κυβέρνηση συνεχίζει να μας αραδιαζει παραμύθια της χαλιμας και αποδεικνυεται πως δε διεφερε τελικά σε τπτ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.Εφαρμοζει τη γνωστή συνταγή η οποία πλήττει τα χαμηλότερα στρώματα, πηγαίνοντας μας με μαθηματική ακρίβεια στην ενδεια κ την καταστροφή. Συγνώμη αλλά κάποτε θα ήθελα έναν πολιτικό που να νοιάζεται για αυτή τη χώρα, με απογοητευσατε όλοι σας

Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Η ερώτηση αποσκοπεί στην πρόληψη αυτόματων υποβολών

Best of Internet