«Καπέλο» 25% στον καφέ φέρνει ο νέος φόρος

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καπέλο» 25% στον καφέ φέρνει ο νέος φόρος

Πικρό καφέ για εκατομμύρια καταναλωτές φέρνει ο νέος φόρος που επιβάλλεται σε ένα είδος μαζικής κατανάλωσης. Η φορολόγηση του καφέ που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα ακριβύνει κατά 20% με 25% την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 40 με 60 λεπτά στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων.

To μέτρο «ψήνεται» στο πλαίσιο του πακέτου έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που απαιτείται για να κλείσει η αξιολόγηση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει κατά 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό τον καφέ κατά την εισαγωγή του ως πρώτη ύλη ή επεξεργασμένο με σκοπό να αντλήσει έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η φορολόγηση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% μεταφράζεται σε αύξηση 40-60 λεπτών στην συσκευασία των 200 γρ καφέ (που είναι και η πιο συνηθισμένη) ή αλλιώς σε αύξηση της τάξης του 25% από την σημερινή τιμή.

Όπως τονίζουν πηγές από τον χώρο των σουπερμάρκετ η εφαρμογή του φόρου θα επιβαρύνει σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η κατανάλωση καφέ παραμένει σταθερή μέσα σε μία συνολική αγορά ροφημάτων που έχει μειωθεί σημαντικά, πράγμα που οφείλεται στο απλό γεγονός ότι πρόκειται για το οικονομικότερο ρόφημα ανά κούπα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο εν λόγω φόρος έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, στα νέα τέλη που θα επιβληθούν στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ξενοδοχεία, αλλά και στην επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider