Συμφώνησαν στα 5,4 δισ., εκκρεμεί ο «κόφτης»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφώνησαν στα 5,4 δισ., εκκρεμεί ο «κόφτης»

Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια Θεσμών και Κυβέρνησης όσον αφορά στο βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το μέτρο της έκτακτης δημοσιονομικής προσαρμογή -ο γνωστός «κόφτης», καθώς μένουν να προσδιοριστούν οι ακριβείς κωδικοί του προϋπολογισμού που θα διορθώνουν σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, όπως εξήγησε ο ίδιος στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες,

Το φιλόδο πακέτο παρεμβάσεων που συμφώνησαν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει 18 προαπαιτούμενα, τα οποία καλείται να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Η συμφωνία είναι μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας αλλά υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποδοχής από το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα βασικά προαπαιτούμενα εστίασε στις δημοσιονομικές εξοικονομήσεις από ασφαλιστικό και φορολογία, στην ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση, στη νομοθεσία για τη διαχείρηση και πώληση δανείων, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με απόσχιση ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ και στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Δεν έχουμε ακόμη πλήρη συμφωνία για το προαιρετικό μηχανισμό», παραδέχθηκε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι συμπεριλαμβάνεται και αυτός στα 18 προαπαιτούμενα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία των δημοσιονομικών και το μακροοικονομικό σενάριο είναι αξιόπιστα.

Επίσης, χαρακτήρισε «σκληρή» την παρέμβαση στο ασφαλιστικό και εστίασε στην ενοποίηση των ταμείων και στην άρση των αντικινήτρων προκειμένου να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Όπως σημείωσε, η εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό θα είναι 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018 και 2,5% του ΑΕΠ έως το 2025.

Αναφερόμενος στο ανεξάρτητο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ανέφερε πως θα έχει τη μορφή εταιρείας συμμετοχών. Σε αυτή θα περιέλθουν τα στοιχεία ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ , χωρίς να καταργηθούν οι δύο φορείς. Ακόμη θα περιέλθουν ακίνητα του Δημοσίου που θα μεταφερθούν άμεσα, αλλά και δημόσιες εταιρείες. Το ανεξάρτητο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα εποπτεύεται από πενταμελές εποπτικό συμβούλιο.

«Κάποια περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν κάποια θα τεθούν υπό διαχείρηση», είπε και προσέθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος εσόδων αναμένεται από τη διαχείρηση των ακινήτων του Δημοσίου. Δεν θέλησε, ωστόσο, να αναφερθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναφέροντας πως βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Σχετικά με τα βήματα που απομένουν να γίνουν. είπε πως οι ελληνικές αρχές θα πρεπει να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα, αυτά θα επιβεβαιωθούν από τους θεσμούς, θα ακολουθήσει το Eurogroup και οι εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων και μετά η εκταμίευση των δόσεων.

Ο αξιωματούχος αποσαφήνισε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση για τις δόσεις και τις εκταμιεύσεις, προσθέτοντας πως το συνολικό ποσό θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα εκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

«Εάν αυτό γίνει τον Οκτώβριο τότε θα δοθεί δόση 6,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές χρέους και 4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», σημείωσε σχετικά. Ειδικά για τη δεύτερη αξιολόγηση είπε πως ήδη έχουν προσδιοριστεί 43 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υιοθετηθούν έως τον Οκτώβριο.

Για την άρση των capital controls, είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμφωνία για το χρέος θα συμβάλουν σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτίμησε, τέλος, πως η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% τα επόμενα χρόνια μοιάζει να είναι ρεαλιστική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider