Αναζητούνται 100 εκατ. ευρώ από φόρο στην εισαγωγή καφέ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητούνται 100 εκατ. ευρώ από φόρο στην εισαγωγή καφέ

Φόρο στην εισαγωγή καφέ «ψήνει» η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα για το καφέ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επιβάλει φόρο 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή του καφέ, ανάλογα με το εάν το προϊόν έχει υποστεί επεξεργασία ή όχι.

Τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από την επιβολή του φόρου στον καφέ υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ όταν οι εισαγωγές καφέ αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% τότε η τελική τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί έως 15%

Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο για τον νέο φόρο καφέ που ψήνεται είναι ότι δεν θα είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν το επιτρέπουν.Η επιβολή του φόρου στις εισαγωγές καφέ θα επιβαρύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εισαγωγείς, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος αύξησης του λαθρεμπορίου.

Ο εν λόγω φόρος έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, στα νέα τέλη που θα επιβληθούν στη συνδρομητική τηλεόραση και στα ξενοδοχεία, αλλά και στην επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider