Θυσία στις «ορέξεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το αφορολόγητο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θυσία στις «ορέξεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το αφορολόγητο

Η Κυβέρνηση παραβίασε αργά το βράδυ της Παρασκευής την κόκκινη γραμμή του αφορολόγητου των 9.100 ευρώ που ίδια ειχε θέσει μειώνοντας το στα 8.600 ευρώ προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικων Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή που απέστειλε προς τους ευρωπαίους ομολόγους του καθιστά σαφές ότι πακέτο μέτρων 9 δισ.ευρω δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή, ο ίδιος ξεκίνησε το «ξήλωμα» των κόκκινων γραμμών της Κυβέρνησης προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα να λάβει το πράσινο φως από τους Θεσμούς. Απο την χθεσινή υπαναχώρηση της Κυβέρνησης η οποία θα στοιχίσει στους φορολογουμένους περίπου 200 εκατ.ευρω πρόσθετους φόρους, πλήττονται και χιλιάδες συνταξιούχοι των 750 ευρώ μηνιαίως, οι οποίοι θα δούν την κύρια σύνταξη τους να περικόπτεται παρά τη σχετική δέσμευση της Κυβένησης μετά το κουτσούρεμα του αφορολογήτου.

Το Διεθνες Νομισματικό Ταμείο είχε καταστήσει σαφές δια του Poul Thomsen πριν από περίπου δύο εβδομάδες ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το εξαιρετικά γενναιόδωρο αφορολόγητο όριο των 9.100 ευρω τη στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ η οποία προβάλλονταν σθεναρά από την κα Velculescu καθ΄όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσέκρουε στην κόκκινη γραμμή που είχε θέσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο. Μία κίνηση που τότε είχε χαρακτηριστεί ως μονομερήw ενέργεια απο την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Για να αποδειχθεί τελικώς με τη χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, ότι η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί χωρίς την συναίνεση των δανειστών.

Η μείωση του αφροολογήτου ορίου για σημαντικές και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες συνιστά αναμφίβολα επικοινωνιακό Βατερλό για την Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως η υπαναχώρηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα «σύγκλισης» με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, γεγονός που διευκολύνει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η ίδια η Lagarde στην επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών είχε καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί ως επιτεύξιμο το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, εφόσον η Ελληνική Κυβέρνηση λάμβανε σοβάρα μέτρα στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό.

Στο πρώτο σκέλος η Κυβέρνηση να συμορφώθηκε προς τις υποδείξεις του Ταμείου κουτσουρεύοντας το αφορολόγητο. Τη Δευτέρα στο Eurogroup θα διαφανεί κατά πόσο η υπαναχώρηση αυτή της Κυβέρνηση είναι αρκετή για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης ή αν το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να πιέζει για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider