«Σκωτσέζικο ντους» για την κυβέρνηση στο EWG

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σκωτσέζικο ντους» για την κυβέρνηση στο EWG

Ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση χθες στο Euroworking Group. Οπως έγινε αντιληπτό σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε φαίνεται να στηρίζουν τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο απαιτεί το νέο Μνημόνιο (MOU) να περιλαμβάνει - ως ενιαίο κείμενο συμφωνίας - και τα έκτακτα μέτρα που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η χώρα στην περίπτωση που το 2017 καταγραφούν αποκλίσεις από τους στόχους.

Κατά τα λοιπά το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών στην οποία προίσταται ο Τ.Wieser, ήταν αρκετά θετικό. Γενική εκτίμηση ήταν ότι έχει σημειωθεί αρκετά σημαντική πρόοδος ή οποία όμως είναι αμφίβολο αν είναι ικανή προκειμένου στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του και φαίνεται να μην συμμερίζεται την γενικότερη αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ηδη έχει αρχίσει η συγγραφή του νέου Μνημονίου και καταβάλλεται ένας αγώνας δρομου προκειμένου το τελικό κείμενο να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη Δευτέρα, προκειμένου να διανεμηθεί στις εθνικές αντιπροσωπείες ώστε στο Εurogroup να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο στις 9 Μαίου για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Μάλιστα για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Ωστόσο μέχρι χθες η Γερμανική πλευρά παρέμεινε προβληματισμένη για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

Πάντως μετά και το χθεσινό teleconference του EWG αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται ο νέος συμβιβασμός που φαίνεται να επέρχεται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Έτσι η κυβέρνηση δείχνει να υποχωρεί αποδεχόμενη να περάσει εδώ και τώρα το πακέτο των έκτακτων μέτρων παίρνοντας ως αντάλλαγμα μία συμφωνία για το Δημόσιο Χρέος.

Το κατά πόσο μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί επιτυχία για την κυβένηση θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πόσο γενναιόδωρη και αποτελεσματική θα είναι η συμφωνία ελαφρυνσης του χρέους που θα κατορθώσει να αποσπάσει απο τους ευρωπαίους εταίρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider