Ελληνικό και Θριάσιο καθορίζουν την αγορά ακινήτων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό και Θριάσιο καθορίζουν την αγορά ακινήτων

Τις ελπίδες τους στην προώθηση μεγάλων έργων όπως αυτά του Ελληνικού και του Θριασίου πεδίου έχουν εναποθέσει οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων θεωρώντας ότι σημειακές παρεμβάσεις αυτού του μεγέθους θα δώσουν το σήμα για την επιστροφή ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά.

«Μεγάλες αναπτύξεις πάντα ακολουθούνται από άλλες μικρότερες στις γύρω περιοχές», σημειώνει στο insider.gr στέλεχος της ελληνικής αγοράς με χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη επαγγελματικών ακινήτων. «Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα δώσει το μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι θέλει να υλοποιήσει και να προχωρήσει επενδύσεις», προσθέτει.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού με ανάδοχο την Lamda Development φαίνεται ότι ξεκινάει ξανά, αν και με προσεκτικά βήματα. Από την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ –της εταιρείας που έχει όλα τα δικαιώματα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου- με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο τη Νανά Σπυροπούλου. Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός πως οι δήμαρχοι των τριών δήμων όμορων του αεροδρομίου (Γλυφάδα, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Άλιμος) έχουν ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου, έστω και με επιφυλάξεις καθώς δεν έχουν δει ακόμη το τελικό master plan. Στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικό ΑΕ συμμετέχει και ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος.

Η νέα διοίκηση της εταιρείας έχει μόλις ένα χρόνο για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στη κοινοπραξία της Lamda Development και τη πληρωμή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 θα πρέπει να έχει κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης, να έχει καταρτιστεί το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) και να εκδοθούν τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα. Επιπλέον θα πρέπει να έχει κλείσει και το θέμα άδειας καζίνο.

Τρέχει ξανά ο διαγωνισμός για το Θριάσιο

Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε πρόσφατα και η ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παρέμεινε ο Θανάσης Σχίζας, o οποίος στοχεύει να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο εντός του Νοεμβρίου.

Εξάλλου όπως τονίζει ο ίδιος ο κ. Σχίζας η συμβολή της ανάπτυξης του εμπορευματικού κέντρου στη τοπική οικονομία θα είναι άμεση, καθώς θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος εταιρειών logistics και κέντρων διανομής στη περιοχή, δεδομένης και της σύνδεσης του εμπορευματικού κέντρου με το λιμάνι του Πειραιά.

Για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί το εμπορευματικό κέντρο έχει κυκλοφορήσει πλήθος σεναρίων που ξεκινούν από τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων και φτάνουν μέχρι τα κέντρα διανομής καθώς και τις μονάδες ελαφράς μεταποίησης όπου θα γίνεται τελική συναρμολόγηση προϊόντων που φτάνουν εως εξαρτηματα για να παίρνουν την σφραγίδα CE της ΕΕ.

Για την αξιοποίηση των περίπου 600 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, επτά υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η κινεζική Cosco, η οποία στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου του OΛΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά θα υποβάλει και κοινοπραξία με επικεφαλής τη Grivalia Properties.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider