ΓΣΕΕ: Στις 2 Οκτωβρίου η πιθανή ημερομηνία της πανελλαδικής απεργίας - Εκκρεμεί η απόφαση του ΠΑΜΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΕ: Στις 2 Οκτωβρίου η πιθανή ημερομηνία της πανελλαδικής απεργίας - Εκκρεμεί η απόφαση του ΠΑΜΕ
Η αλλαγή της ημερομηνία προήλθε, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, από την μετάθεση της ημερομηνίας ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μέσα Οκτώβρη, ενώ είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο.

Για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου μετατίθεται η πιθανή ημερομηνία πραγματοποίησης της πανελλαδικής απεργίας των συνδικάτων για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που πρόκειται να φέρει ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Η αλλαγή της ημερομηνία προήλθε, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, από την μετάθεση της ημερομηνίας ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μέσα Οκτώβρη, ενώ είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο που δοκίμασε τις σχέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η ΓΣΕΕ που η διοίκησή της είναι διορισμένη και άρα προσωρινή, είχε καλέσει ομοσπονδίες και οργανώσεις να προκηρύξουν απεργία στις 25 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο, το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς είχαν αποφασίσει να την πραγματοποιήσουν μια ημέρα νωρίτερα.

Η «μετωπική» μεταξύ ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ για την ημέρα προκήρυξης της απεργίας, οδήγησε σε ακόμη ένα αδιέξοδο, καθώς αδυνατώντας να βρουν κάποια κοινά αποδεκτή λύση, το ΠΑΜΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, προκήρυξαν την απεργία για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ενώ η ΓΣΕΕ (με τη συμφωνία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) την προγραμμάτισε για την επόμενη ημέρα, 25 Σεπτεμβρίου.

Γύρω από την πρώτη ημερομηνία συσπειρώθηκαν η ΠΝΟ, η ΣΤΑΣΥ, 21 Εργατικά Κέντρα και 15 Ομοσπονδίες, ενώ για τις 25 του μήνα κήρυξαν 25 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Πλέον, με την μετάθεση της ημερομηνίας προκήρυξης της απεργίας, μένει να ξαναδούμε αν θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, ή θα βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την αλλαγή της ημερομηνίας επισημαίνει πως «τα δεδομένα άλλαξαν» και πως κορόιδευαν αυτοί που πίεζαν τις οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση χωρίς σχέδιο και προετοιμασία γιατί το Ν/Σ θα ψηφιστεί μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη.

«Το νομοσχέδιο χωρίς επίκληση επείγουσας ή κατεπείγουσας διαδικασίας θα εισαχθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα και θα ψηφιστεί στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτώβρη. Άρα και οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί πρέπει να αλλάξουν».

Κλείνοντας, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της δύναμης της ΓΣΕΕ να οργανώσουν συντονισμένα απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου καθώς όπως αναφέρει «αυτή τη Γενική Απεργία θα προκήρυσσε η ΓΣΕΕ αν είχε τη νομική δυνατότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider