«Φέσια» στην εφορία 2,75 δισ. ευρώ μέσα σε 60 ημέρες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φέσια» στην εφορία 2,75 δισ. ευρώ μέσα σε 60 ημέρες

Στα 86,85 δισ. ευρώ ανήλθαν στις αρχές Μαρτίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο, έναντι 84,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, σημειώνοντας καθαρή αύξηση 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο 2μηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016 τα «φέσια» προς την εφορία ξεπέρασαν συνολικά τα 2,75 δισ. ευρώ. Αθροιζόμενα με τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά που έχουν δημιουργηθεί πριν το 2016) ύψους 84,15 δισ. ευρώ, συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτοξεύονται στα 86,85 δισ. ευρώ!

Το Φεβρουάριο το ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε ανεπαίσθητα σε σχέση με τον Ιανουάριο (84,4 δισ. ευρώ). Το δε ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (αυτών που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2016) αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε μηναία βάση σε σχέση με τα 1,45 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Στο 2μηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 262 εκατ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (το 9,5%) και 539 εκατ. ευρώ από τα παλαιά, ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές περίπου 250 εκατ. ευρώ (παλαιές και νέες).

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν πως έως τα τέλη Φεβρουαρίου ήταν σε εξέλιξη 772 πλήρεις και 201 μερικοί έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συνολικά στο πρώτο δίμηνο εισπράχθηκαν από πλήρεις και μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις 38,9 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), είχε σε εξέλιξη 1.262 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 39 ελέγχους. Στο δίμηνο το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 4 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει πως εφορίες και ΣΔΟΕ υπέβαλαν 491 μηνύσεις στο δίμηνο για παράλειψη υποβολής δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης, αλλά και για μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και λοιπών φόρων.

Τέλος, υπεβλήθηκαν 460 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων με βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider