Ρυθμίζονται έως το τέλος του μήνα τριετίες και επιδότηση εισφορών νέων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρυθμίζονται έως το τέλος του μήνα τριετίες και επιδότηση εισφορών νέων
Διευκρινιστική εγκύκλιο θα εκδώσει το υπουργείο Εργασίας που θα αφορά τις τριετίες, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η υπουργική απόφαση που αφορά την επιδότηση εισφορών για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Διευκρινιστική εγκύκλιο θα εκδώσει το υπουργείο Εργασίας εντός των επόμενων ημερών που θα αφορά τις τριετίες, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η υπουργική απόφαση που αφορά την επιδότηση εισφορών για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Όπως ξεκαθάρισε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι διαμορφωμένες τριετίες προσαυξάνονται στη βάση της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού.

Με άλλα λόγια όσοι είχαν θεμελιωμένες τριετίες έως τον Φλεβάρη του 2012, θα έχουν επιπλέον προσαύξηση καθώς τα επιδόματα υπολογίζονται ποσοστιαία επί του βασικού μισθού (φτάνουν έως και 30%).

Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες (συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω).

Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Οι προσαυξήσεις αυτές ισχύουν μόνο για προϋπηρεσία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012, καθώς μετά καταργήθηκαν με μνημονιακό νόμο.

Στο μεταξύ σύντομα θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση που εκκρεμεί για την επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών υπέρ σύνταξης ΕΦΚΑ, για τους εργαζόμενους έως 25 ετών. Η επιδότηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1.1.2019.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγείται κατ’ έτος με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης ύψους 51 εκατ. ευρώ από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider